Provizija za NKOSK – grupne tužbe!

Zainteresovanim članovima udruženja Efektiva, nudimo mogućnost podnošenja grupne tužbe za povraćaj plaćene provizije za NKOSK!

Potrebno je dostaviti samo kopiju Ugovora o kreditu, u kom se vidi koji procenat provizije je naplaćen.

Grupe će biti formirane od po 5 članova udruženja!

Troškovi su sledeći:

  1. Advokat – 100 evra po tužiocu, jednokratno za čitav postupak – plaća se ODMAH prilikom predaje dokumenata
  2. Sudska taksa – 50-100 evra po tužiocu, u zavisnosti od ukupne visine tužbenog zahteva formirane grupe. Procena je da će u većini slučajeva to biti oko 50 do 70 evra po tužiocu – plaća se nakon par meseci od pokretanja tužbe!

Ne plaća se veštačenje, jer se iz Ugovora o kreditu vidi koliko je naplaćeno!

Tužbu mogu da podnesu korisnici CHF i EUR kredita. Grupe se formiraju po bankama i u jednoj grupi mogu biti korisnici i CHF i EUR kredita, bitno je da je ISTA banka u pitanju!

Tužbu mogu podneti klijenti koji su otplatili kredit, kao i oni čiji su krediti aktuelni! Iznos koji ste platili, tj iznos obeštećenja možete proveriti iz Ugovora, gde se vidi koji procenat ukupnog kredita je plaćen za NKOSK! Ti iznosi se kreću od 500 do 2.000 evra, zavisno od visine kredita! Na to će biti pripisana zatezna kamata u vrednosti od oko 30% od visine tužbenog iznosa!

Dokumenta se dostavljaju lično ili slanjem Poštom. U slučaju slanja Poštom, potrebno je na mejl udruženja office@efektiva.rs zatražiti instrukcije! Ličnim dolaskom se može predati radnim danom između 11 i 14:30h.

Ovi sporovi će se voditi na Osnovnim sudovima u Beogradu. Postoji manja mogućnost da sudija razdvoji postupak. U većini takvih slučajeva troškovi bi ostali nepromenjeni ili uz minimalno uvećanje sudske takse!

U slučaju dobijanja spora, svi troškovi se refundiraju. U slučaju da se spor izgubi, procenjeno je da bi troškovi druge strane bili oko 300 evra (60 evra po tužiocu).