NBS da hitno spreči prodaju stanova!

UBK Efektiva traži od NBS da donese hitne mere kojima bi se sprečilo aktiviranje hipoteka kod kredita u švajcarskim francima (Zahtev poslat NBS-u, Saopštenje upućeno medijima)

U najnovijem slučaju, o kom smo obavestili javnost, korisnik kredita je podigao od banke 150.000 evra (u francima), do sada je banci platio 135.000 evra i banka je pokrenula prodaju stana potražujući od ovog klijenta 400.000 evra! Na ovim brojkama se jasno vidi razmera otimačine koju banke sprovode nad građanima Srbije.

Da su ovi krediti štetni i suprotni osnovnim zakonskim načelima, potvrđuje i sama NBS, koja je krajem 2011. godine donela Odluku kojom je zabranila dalje plasiranje CHF kredita. Drugi put je štetnost ovih kredita potvrdila početkom 2015. godine kada je korisnicima predložila 4 modela, a na osnovu sopstvene procene da su korisnici kredita dovedeni u težak položaj, te da im treba olakšati otplatu.

Dakle, NBS svojim postupcima, dva puta pravilno procenjuje da su korisnici kredita ugroženi, ali ne donosi efikasno i trajno rešenje, kakva su doneta u nekim zemljama u okruženju.

Na kraju, potvrdu štetnosti donosi i Sud u Novom Sadu, koji je u oktobru prošle godine doneo pravnosnažnu presudu za raskidu ugovora o CHF kreditu, upravo zbog promenjenih okolnosti, odnosno drastičnog uvećanja mesečne obaveze klijenta, kao i glavnice kredita.

U Srbiji ima 20.000 ovih kredita. Ako uzmemo u obzir da je prosečna rata oko 50.000 dinara (u francima), to znači da građani Srbije mesečno bankama plate oko milijardu dinara (što je oko 8 miliona evra) na ime duga po kreditu. Ako uzmemo u obzir da su ove rate na početku bile duplo manje, to znači da banke neosnovano od građana Srbije svakog meseca uzmu oko 4 miliona evra, ili oko 50 miliona evra godišnje. Da li je državi bolje da taj novac građani Srbije iskoriste da plate zaostale poreze, račune za komunalne usluge, ili povećaju potrošnju (veća naplata PDV-a), ili da taj novac banke iznose iz naše zemlje?

Dakle, tražimo HITNO donošenje odluke o moratorijumu na dalju rasprodaju nekretnina u vlasništvu građana Srbije, korisnika CHF kredita, dok se konačno ne utvrdi istina o ovim kreditima i nađe trajno rešenje. Podsećamo NBS i druge državne organe, da je država, u ne tako davnoj prošlosti, obeštetila štedište Jugoskandik i Dafiment banke, koje su takođe imale dozvole za obavljanje svog posla, ali su usled nesavesnog rada propale i na taj način napravile ogromnu štetu građanima Srbije, koje je država kasnije morala da nadoknadi.