Saopštenje za medije!

Nezadovoljni dosadašnjim radom i rezultatima Radne grupe, formirane pri Vladi Srbije u cilju rešavanja problema kredita u švajcarskim francima, zakazali smo novi protest oštećenih dužnika, za Subotu 28.11.2015. ispred NBS i Vlade RS.

Banke godinama pljačkaju građane i privredu ove zemlje, ali niko ne reaguje, niti ih u tome sprečava. Godišnje iz zemlje banke iznesu oko milijardu evra, u čemu svakako ima dobrog dela novca koji je stečen na nezakonit način, primenom valutne klauzule u evrima i francima, zelenaškim redovnim i zateznim kamatama i raznim fantomskim provizijama. Ni mnogo jače ekonomije od naše to ne bi mogle da podnesu bez posledica.

U poslednjih 6-7 godina, dinar je oslabio prema evru za oko 50% a prema franku za oko 120%. Banke su plasirale oko 90% indeksiranih kredita gde primenom valutne klauzule ostvaruju ekstra prihod, što čak i ne kriju, objašnjavajući postupak knjiženja tog prihoda u izveštajima na svojim sajtovima. Ugovaraju i naplaćuju nezakonite zatezne kamate koje idu i do 180% godišnje, čime svoje korisnike drže u dužničkom ropstvu i otimaju im celokupnu imovinu, u vrednostima koje premašuju pozajmljene iznose.

Vreme je da država uzme u zaštitu svoje građane, što je njena ustavna obaveza, i spreči dalje urušavanje privrede i ljudskih života.

Protest je namenjen svim oštećenim korisnicima bankarskih usluga, a njegov cilj je konačna regulacija bankarskog tržišta, ukidanje valutne klauzule i nadoknada svih šteta koje su banke pričinile građanima, kroz donošenje odgovarajućih zakona.

Početak protesta je u Subotu 28.11.2015. u 10h ispred NBS na Slaviji, nakon čega se skup premešta ispred Vlade Srbije (u 12h), bez razilaženja do konašnog rešenja za ove probleme.

STOP ZELENAŠENJU!