Šta je zelenaštvo?

Definicija zelenaštva iz Krivičnog zakonika Srbije (KZS) pokazuje osnovanu sumnju da se Eurobanka EFG služi zelenaštvom u svom poslovanju. Evo izvoda iz KZS i adekvatnog primera:

Zelenaštvo

Član 217

(1) Ko za davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog,
kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako su usled dela iz stava 1. ovog člana nastupile teške posledice za oštećenog ili je učinilac pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(3) Ako je delom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara ili je izvršeno od strane grupe,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

(4) Za delo iz stava 1. ovog člana gonjenje se preduzima po predlogu.

Primer:

Preduzetnička radnja je krajem 2007. godine podigla preko ove banke 53.000 evra, isplaćeno po kupovnom kursu, a naplaćivano po srednjem. Ugovorena je zatezna kamata od 0,1% DNEVNO, što je oko 36,5% GODIŠNJE.

Ovaj kredit je refinansiran drugim, polovinom 2009. na iznos od 54.236 evra, po srednjem kursu (nema više kupovnog). Ugovorena je zatezna kamata od 0,1% DNEVNO.

Dakle, godinu i po dana nakon podizanja prvog kredita i uplaćenih oko 11.000 evra, klijent duguje 1.236 evra VIŠE NEGO ŠTO JE PODIGAO!

Dana 28.10.2015. banka šalje dopis klijentu u kom ga obaveštava da njegov dug na dan 27.10.2015. iznosi 86.096 evra, što je za nešto manje od 32.000 evra VIŠE NEGO ŠTO JE REPROGRAMIRAO polovinom 2009. godine!

Iz dokumenta se vidi da je klijent ponudio banci da jednokratno uplati 20.000 evra, na šta banka nije pristala jer takva ponuda “nije u skladu sa poslovnom politikom banke”, ali je ista predložila uplatu od 29.600 evra kako bi se dug namirio u celosti!

O kakvoj se to trgovini radi? Da li je Eurobanka stvarno toliko dobra da klijentu “otpiše” oko 56.000 evra duga (nezakonitog naravno)?

Ovo je posao za nadležno tužilaštvo i država bi morala da stane na put ovakvim stvarima. Ogroman novac se na ovakav i slične načine iznosi iz zemlje dok strane banke građanima i privredi skidaju kožu s leđa, nadležni ćute. Mi nećemo i od sada ćemo za svaki ovakav slučaj odmah obavestiti nadležno tužilaštvo!

Prilozi:

006005

004