Reklamacija na uvećani račun za struju!

Ponavljamo uputstvo za pisanje reklamacije na uvećani račun za struju.

Ono što smo do sada utvrdili, uvećani računi su nastali po dva osnova:

 • Pogrešno očitavanje brojila – rešava se tako što potrošač dostavi EPS-u pravo stanje, nakon čega račun mora biti korigovan, što se i dešava.
 • Brojilo pokazuje drastično uvećanu potrošanju u kwh, iako nje realno nije bilo. Ovakvi slučajevi, koji predstavljaju većinu žalbi potrošača, će se nešto teže dokazivati, ali uz poređenje potrošnje iz prethodnih meseci i godine, nije nemoguće. najveći broj potrošača nam je ovo prijavio kod digitalnih brojila, pa je očigledno da tu postoji neki problem.

Najpre treba uputiti PISANU reklamaciju EPS-u, u kojoj će potrošač da ospori visinu računa (uporediti potrošnju sa prethodnim mesecom/mesecima ili istim iz prošle godine, ili navesti druge argumente koji idu u prilog potrošaču). U istom dopisu, zatražiti izveštaj o očitavanjima struje za poslednjih 3-6 meseci, sa pitanjem, kog datuma je vršeno očitavanje i koja su bila stanja kwh na strujomeru.

  Dok EPS ne odgovori, a rok za odgovor je 8 dana, potrošač može da uplati nesporni deo računa, prema članu 85 Zakona o zaštiti potrošača. Ako to uradi, potrošač na uplatnici OBAVEZNO treba da napiše da uplaćuje nesporni deo računa za decembar 2023.

  Sporni deo ostaje za rešavanje u okviru reklamacije, koju u slučaju odbijanja, EPS dalje može da rešava SAMO SUDSKIM putem, odnosno pokretanjem postupka naplate preko izvršitelja. Potrošač se u tom postupku brani prigovorom, a tokom sudskog procesa, EPS bi morao da dokaže osnov potraživanja, što verujemo da će biti nešto teže. Treba uzeti u obzir da za pokretanje ovog postupka, EPS mora da predujmi izvršitelju iznos od cca 5.000 din, pa se postavlja pitanje isplativosti, ako je sporni deo računa manjeg iznosa i za veliki broj potrošača.

  Potrošači koji se odluče za ovu opciju, svaki naredni račun treba da plate uplatnicom u koju će u svrhu uplate upisati da plaćaju račun za taj mesec. Takvim načinom uplate, sporni dug prelazi u zonu zastarelog duga, istekom 12 meseci od njegovog nastanka i EPS gubi pravo prinudne naplate.

  Ako EPS ne odgovori na reklamaciju u roku od 8 dana, to sutradan treba prijaviti Tržišnoj inspekciji, koja mora da kazni EPS.

  Ako potrošač dobije odgovor i u njemu objašnjenje koje ukazuje na to da EPS nije vršio očitavanje struje u skladu sa članom 90. Zakona o zaštiti potrošača (obračunski period od max mesec dana), isti treba proslediti Tržišnoj inspekciji koja prema članovima 184. i 185. ZZP, izriče meru otklanjanja nepravilnosti iz člana 90.

  Ako u odgovoru stoji da EPS nije nadležan i uputi na firmu koja je vršila merenje, potrošač NEMA OBAVEZU komunikacije sa firmom sa kojom nema ugovorni odnos. Takav odgovor bi predstavljao nepoštenu poslovnu praksu i to se takođe prijavljuje tržišnoj inspekciji.

  Za sve tri napred navedene stvari, matrica za prijavu tržišnoj inspekciji se nalazi u tekstu na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/potrosaci-aktuelnosti/matrica-za-prijavu-eps-a/

  VAŽNO: Ako EPS odgovori, u odgovoru MORA da stoji izjašnjenje, da li se reklamacija prihvata ili ne! Ako se prihvata, račun mora da bude korigovan. Ako se odbija, EPS je slobodan da nadalje postupi prema Zakonu, bez mogućnosti da potrošaču isključi struju zbog tog duga!!

  Takođe, Tržišna inspekcija mora da postupi po članu 188. ZZP i inicira novčano kažnjavanje u iznosu od 50.000, za svakog potrošača posebno.

  Dakle, ovo su zakonske odredbe koje štite pravo potrošača da ne plati sporni deo računa, dok ne dobije precizno objašnjenje kako je taj deo nastao. Ako objašnjenje ne dobije, proizilazi da nema obavezu plaćanja!

  Napominjemo da je nakon istog problema, koji se desio u julu, gotovo 50% prigovora potrošača usvojeno i njihovi računi su umanjeni.