Guverner u emisiji OKO magazin!

Reagujući na izjavu guvernera NBS, koja u određenom delu služi za stvaranje pogrešne i neistinite slike u javnosti, želimo da istu upoznamo sa sledećim činjenicama:

  1. NBS se već jednom umešala u ugovorni odnos banke i klijenta, početkom ove godine kada je donela Odluku o povraćaju nezakonito naplaćenih sredstava, nezakonitom formulacijom “promena poslovne politike banke”. Tada su banke umanjile glavnice kredita korisnicima kod kojih je primenjivana ova odredba, čime je došlo do narušavanja postojećeg plana otplate.
  2. Zlonamerno i isključivo u interesu bankarskog sektora, čiji je zastupnik NBS na čelu sa postojećim rukovodstvom, interpetira se povraćaj tih sredstava u iznosu od oko 40 miliona evra, a ne govori se da su banke prethodno, uz prećutnu saglasnost NBS tokom proteklih 8 godina, taj isti novac ukrale od svojih korisnika. Takođe, retki su oni kojima je taj novac zaista i vraćen u kešu (kako je i ukraden). Ogromnoj većini je samo elektronski umanjena glavnica kredita, čime oni zapravo kreditiraju banke, koje im na taj način “na rate” vraćaju pokradeno, i bez obračunate zatezne kamate na sredstva kojim su se banke nezakonito koristile godinama unazad.
  3. Korisnici ovih kredita ne žele da im država plaća bilo šta na štetu svih poreskih obveznika. Guverner s namerom takvu tezu plasira u javnosti u cilju podsticanja animoziteta između korisnika ovih kredita i onih koji to nisu, što bi imalo za efekat pokriće odluke NBS da ne spreči banke da pljačkaju građane Srbije primenom nezakonite valutne klauzule. Guverner kaže da bi takva odluka bila neustavna, a neka prethodna zakonska rešenja koja je NBS pokušavala da progura potvrđuju lose poznavanje Ustava od strane NBS. To je potvrđeno prilikom pokušaja da se izmeni Zakon o NBS u delu u kom bi se obrisao član koji predviđa odgovornost NBS i njenih zaposlenih za svu štetu koju prouzrokuju u svom radu. Upravo je taj pokušaj Ustavni sud ocenio neustavnim, što sugeriše da guverner nije dovoljno u materiji ustavnosti pojedinih propisa, te joj ni sada nije za verovati kada govori na istu temu.
  4. Pre nekoliko dana, tačnije 4.12.2015. u izjavi Tanjugu, guverner NBS je rekla da bi donošenje zakona o konverziji CHF kredita bilo neustavno, odnosno da “niko nema pravo da donese zakon, ni Vlada ni bilo ko drugi, koji bi se vrlo izvesno pokazao neustavnim, po iskustvima iz okruženja, i na kraju svaki takav zakon bude trošak svih građana Srbije”. Vlada Srbije je upravo donela zakon po kom će dug Srbijagasa prema NIS-u biti pretvoren u javni dug, odnosno plaćaće ga svi građani ove zemlje, za deo neodgovornih građana ili privrede koji svoje dugove nisu izmirivali na vreme, a takođe su, kao i CHF korisnici, svojevoljno potpisali takve ugovore i ušli u takve aranžmane. Dakle, pre dve nedelje je tako nešto bilo neustavno, u slučaju Srbijagasa ipak nije, a takođe ni u slučaju nedavno propalih banaka čije dugove plaćaju svi građani Srbije.
  5. Guverner ne želi da “gurne ruku u džep” svim građanima Srbije, ali zaboravlja da to već uveliko čini tako što prima tri plate (NBS, Kovnica novca i Grupa za pregovore sa MMF-om). Takođe, na teret građana Srbije, svoj kredit je ustupila Telekomu Srbije, dok u isto vreme građanima nudi nekakve modele po kojima im se čak rata i uvećava. Na teret građana Srbije je i svojoj ćerki obezbedila prevoz do fakulteta, zaposlenima masažere za noge itd…

Pozivamo guvernera NBS da prestane da iritira javnost lažima i zlonamernim tvrdnjama, izazivanjem mržnje među građanima Srbije u pokušaju pravdanja sopstvene nezainteresovanosti ili nesposobnosti. Predlažemo joj i da odstupi sa mesta guvernera, ako ništa drugo onda makar zbog toga što ne ume da izgleda i da se ponaša u skladu sa funkcijom koju ima. Predlažemo joj da se već u subotu uživo obrati korisnica CHF kredita na skupu ispred NBS i objasni im sve “povoljnosti” rešenja koje je donela, a ne da spinuje javnost u naručenim tekstovima i plaćenim emisijama sa unared dogovorenim pitanjima i odgovorima.

CICO, ODSTUPI!