EFEKTIVA uzvraća udarac!

Pozivamo sve one koji imaju tekući račun u Alpha banci da nam se priključe u akciji “uplata-isplata” koju ćemo organizovati ovih dana.

Šta je smisao ove akcije? Alpha banka već 5 meseci (ne računajući period pre 5. decembra 2011.) maltretira svoje korisnike stambenih kredita, očito krši Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ne obazire se na brojne prigovore, kako udruženja Efektiva tako i svojih korisnika, uporno izbegava svaki konstruktivan predlog da se problem sa ponderom/ordevom reši, a čak i nakon donošenja rešenja od strane NBS kojim im se, doduše, nalaže da pojedinačno reše prigovore svojih klijenata, čime opet odugovlače sa vraćanjem novca i usklađivanjem ugovora sa Zakonom.

Rešili smo da uzvratimo, koliko je to u našoj moći. Organizujemo grupu građana sa računima u Alpha banci koja će se pojaviti u određeno vreme u ekspozituri koju odaberemo, u Beogradu. Scenario je sledeći:

  1. 50-ak korisnika usluga Alpha banke, članova Udruženja Efektiva, stoji u redu u  ekspozituri
  2. Prvi u redu (korisnik br 1) uplaćuje na svoj tekući račun mali iznos (npr 50 din) i ide na začelje reda
  3. Svaki sledeći korisnik iz reda ponavlja istu aktivnost
  4. Kada ponovo đođe na red korisnik br 1 podiže sa računa isti iznos koji je prethodno uplatio i po izvršenoj transakciji ide na začelje reda, i tako svaki sledeći
  5. Opisane aktivnosti se sprovode u trajanju od 2-3 sata i svaki korisnik stiže na red 3-4 puta.

Na taj način ni jedan klijent, osim nas, neće biti u mogućnosti da obavi planiranu transakciju, čime banka ostaje bez prihoda za te usluge. Zatim, troši resurse (papir, štampanje) i vreme na operaciju (uplata-isplata) koja je inače besplatna za vlasnika tekućeg računa. Potrudićemo se i da ceo “performans” isprate mediji, jer je ovo vrsta otvorenog, organizovanog i neuobičajenog protesta koji građani iskazuju protiv jedne finansijske institucije. Ujedno, uvertira za naredne akcije koje ćemo sprovesti, kako protiv drugih banaka, tako i protiv NBS.

Za planiranu akciju nije bitno članstvo u udruženju već samo dobra volja. Prijave slati na mejl office@efektiva.rs.

 

ZAJEDNO SMO JAČI!