Građani se spremaju da tuže banke

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva će ovih dana pregledati prispelu dokumentaciju građana i privrednika i pokrenuti postupke pred sudom.

IZVOR: TANJUG, 20.6.2012

 

Predsednik tog udruženja Dejan Gavrilović je rekao da je, posle objavljivanja poziva građanima i privrednicima kojima su banke nezakonito manjale kamatne stope i marže na kredite, interesovanje veće nego što se očekivalo.

Gavrilović je podsetio da je u Hrvatskoj udruženje Franak podnelo kolektivnu tužbu protiv banaka i to je prvi slučaj kolektivne tužbe u regionu. Hrvatsko udruženje Franak je koliktivnu tužbu podnelo preko Udruženja potrošača koje ima ovlašćenja da to uradi.

Neke tužbe su već napisane i biće dovoljno samo da se ljudi jave i prihvate da se uključe u proces, uz minimalne troškove koji uključuju plaćanje sudske takse, rekao je Gavrilović.

On je dodao da će se ovim poslom baviti nekoliko advokata koji će zavisno od ugovora do ugovora, od situacije do situacije, reagovati i pokretati postupke – negde grupne, negde pojedinačne.

Ističući da pojedine banke sada u javnosti šalju klijentima poruku da im se jave kako bi se dogovorili o reprogramu, Gavrilović je ocenio da od tog dogovora nema ništa, jer reprogram može da pomogne samo na kratke staze, i to ne u većini slučajeva.

Udruženje Efektiva je predložilo da one banke koje su građanima naplatile više novca nego što su trebale, sredstva vrate na račune ili umanje ratu ili kamatu za kredite.

“Na taj način će građanima i privredi u narednom periodu, od godinu do tri godine, biti lakše da plaćaju kreditne rate”, rekao je on i naveo da u Srbiji trenutno postoje četiri dobijene presude protiv banaka koje su nezakonito dizale kamate ili marže.

Podsetimo, Efektiva je najavila da će uskoro pokrenuti sporove protiv banaka koje su plasirale kredite u švajcarskim francima, a zatim i protiv ostalih, gde postoje dokazi za nezakonite radnje.