Još jedna presuda!

Pre nekoliko dana smo pisali o Rešenju (klikni na reč) Apelacionog suda kojim se ukida prvostepena odbijajuća presuda Višeg suda i predmet vraća na ponovno suđenje, a samo dva dana nakon toga stižu još dva identična rešenja Apelacionog suda po istom pitanju, gde su prvostepenim presudama odbijeni tužbeni zahtevi za raskid ugovora.

U ovom slučaju, prvostepeni sud je čak sproveo veštačenje u kom je nedvosmisleno utvrđen stepen rasta franka u odnosu na dinar i evro, ali je prvostepeni sud smatrao da te okolnosti nisu dovoljne za raskid ugovora!!!

Ono što je najzanimljivije, u presudi prvog stepena, koristi se sva ona “bankarska argumentacija”, da je klijent morao znati šta potpisuje, da je morao očekivati sve što se desilo, da je bio upozoren od strane NBS i čak MMF (najblaže rečeno SKANDAL), te da nema mesta raskidu ugovora.

Apelacioni sud nije prihvatio taj stav i ukinuo je presudu, te uz jasna upustva vratio predmet na ponovno odlučivanje. Jedna od najbitnijih rečenica (strana 7) kojom Apelacioni sud definiše problem je “da je motiv građana, koji su kredite zaključivali u periodu od 2005. do 2009, upravo bio taj što je opšte poznata činjenica da je franak u to vreme važio za jednu od najstabilnijih valuta, gde se ne očekuju značajnije oscilacije”.

Borba se nastavlja!

U nastavku presudu objavljujemo u celosti!

str 1 str 2 str 3 str 4 str 5 str 6 str 7 str 8