Još jednom VKS protiv NKOSK!

Vrhovni sud je doneo novo rešenje kojim se potvrđuje nezakonitost naplate premije osiguranja kod NKOSK!

Predmet tužbenog zahteva je bio utvrđenje ništavosti odredbi o naplati troškova obrade kredita i premije osiguranja kod NKOSK. Prvostepenom presudom, odbijen je tužbeni zahtev dužnika, ali je drugostepeni, Apelacioni sud u Novom Sadu, preinačio ovu presudu i usvojio je tužbeni zahtev, dosudivši povrćaj novca dužniku.

Banka je na ovu presudu izjavila reviziju VKS, koji je istu ODBIO!

Osim već poznate argumentcije, da banka zarađuje na kamati i da svi ostali troškovi dužnika, moraju biti sadržani u EKS, VKS je konstatovao da je naplatom troškova obrade kredita i NKOSK, prilikom puštanja kredita u tečaj, zapravo izvršena dvostruka naplata ovih troškova, jer su isti već sadržani u efektivnoj kamatnoj stopi (EKS).

Takođe, banke su na sudovima probale da se odbrane uz pomoć člana 453 Zakona o obligacionim odnosima, koji predviđa mogućnost preuzimanja ispunjenja obaveza dužnika (banke), od strane trećeg lica (klijenta). Međutim, VKS je i taj deo odbacio, potvrdivši da se u konkretnom slučaju ne radi o preuzimanju ispunjenja u smislu člana 453 ZOO. Banke su ovim izgubile i taj argument!

Prethodno rešenje VKS, o nezakonitosti naplate NKOSK, možete pročitati na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/vrhovni-sud-protiv-naplate-nkosk/

Screenshot_20210310-195345_Drive Screenshot_20210310-195417_Drive