Peticija “Protiv bankarskog monopola”

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva najavilo je da će 2. i 3. oktobra organizovati prikupljanje potpisa za peticiju “Protiv bankarskog monopola”, kako bi predlog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre bio uvršten u dnevni red Skupštine za usvajanje predloženih zakona.

Predlagači zakona su Efektiva i Pokret za Preokret Janka Veselinovića.

Efektiva u saopštenju navodi da će potpise prikupljati u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Zaječaru, Temerinu, Pančevu i Somboru.

S obzirom na sve teži položaj klijenata koji su zaduženi u švajcarskom franku i sve veći ubrzaniji rast procenta nenaplativih kredita, predlagači smatraju da je krajnji momenat da se političkim putem spreči sunovrat kako klijenata, tako i bankarskog sistema.

Mnoge zemlje u okruženju su, kako se navodi u saopštenju Efektive, već donele zakone za konverziju ćF kredita u EUR, po kursu na dan isplate kredita.

Na taj način su dovele banke do toga da posluju sa profitom, a ne sa ekstraprofitom kao do sada.

Udruženje Efektiva napominje da je jasno da se banke nisu zaduživale u CHF valuti i samim tim neće nikako pristati na rešenje koje iziskuje angažovanje bilo kakvih sredstava iz budžeta, kako su to neki bankari zagovarali.

Banke neće imati apsolutno nikakve gubitke zbog konverzije kredita, a usvajanjem zakona će se sprečiti masovan gubitak ‘krova nad glavom’ hiljadu porodica u Srbiji, ocenjuje ovo udruženje.

Pored tog zakona, Janko Veselinović predložiće i neophodne izmene i dopune Zakona o korisnicima finansijskih usluga, kojima će biti zaštićeni svi građani koji imaju račun u bilo kojoj banci i koriste bilo koju bankarsku uslugu, navedeno je u saopštenju Efektive.

Obrazac peticije možete preuzeti na sledećem linku: PETICIJA

Popunjenu peticiju pošaljite na adresu: Ravanička br.3, 21000 Novi Sad, Pokret za Preokret

Peticiju možete potpisati u sledećim gradovima:

1. Beograd – PETAK 2. oktobar od 15-20h Knez Mihajlova (kod Ruskog Cara) i SUBOTA i NEDELJA od 12-19h takođe Knez Mihajlova

2. Novi Sad PETAK 16-20h Ugao Zmaj Jovine i Modene  i SUBOTA Novo Naselje (ispred marketa IDEA, stara robna kuća)

3. Pančevo – PETAK od 9-18h ugao Vojvode R. Putnika i Zivojina Misica, kod parka

4. Čačak – SVAKI DAN Od 08h-20h menjačnica ”ŽIVKOVIĆ”
Pored SO ČAČAK

5. Sremska Mitrovica – Zorica Milovanović Trafika bar , Muzejska 1 svaki dan od 08-20h.

6. Zrenjanin – SUBOTA od 8-12h Velika pijaca, Bul. Milutina Milankovića BB

7. Vršac – Željko Ćela ul. Vase Čarapića 8, nekadaśnji frizerski salon, ulaz sa ulice. SUBOTA od15 -18h

8. Sombor PETAK od 8-10h kod Gradske kuće

9. Zaječar SUBOTA pre podne, ispred kafića Da Vero i Milenijum osiguranja