Protest – uputstvo!

Pred subotnji protest, ponavljamo upute za ponašanje koje smo ranije davali.

Okupljanje ispred NBS  i Vlade Srbije je uredno prijavljeno u policiji i date su garancije da će sve proteći u najboljem redu. Cilj okupljanja je da probleme korisnika bankarskih uslugaprikažemo na jedan civilizovan i simboličan način, sa jakom porukom nadležnim državnim organima.

Da to ispunimo, sačinili smo uputstvo za delovanje.

1. Okupljanje počinje ispred NBS u Nemanjinoj ulici na Slaviji, u parku Manjež. Predviđeno vreme okupljanja i trajanja protesta je od 10 do 11:30h. Dakle, imamo oko sat i po vremena, nakon čega se ćemo se spustiti do zgrade vlade RS na uglu Nemanjine i Kneza Miloša. Tu možemo biti do 18:00 nakon čega ćemo se, u zavisnosti od broja okupljenih i onih koju su voljni za nastavak, prebaciti u park ispod Vlade RS. Protest ispred same zgrade Vlade RS nastavljamo sutradan od 10h, kada ćemo se dogovoriti i o radikalizaciji protesta (štrajk glađu)

2. Na skup je poželjno doneti parole ispisane na platnu, papiru ili kartonu. Parole bi trebalo da ukazuju na srž problema koji imaju CHF dužnici, ali potencijalno i EVRO korisnici kredita. Dosta dobrih predloga i ideja za parole mogu se naći na našoj Facebook stranici. Imaćemo megafon i sirenu za vazdušnu opasnost!

3. Parole ne smeju biti uvredljive sadržine. Snagom naših argumenata mi moramo naterati državu da reši probleme sa bankama, najviše CHF kredite. Ko dolazi na protest da ruši vlast, bolje da i ne dolazi jer nam tako nešto nikako ne ide u prilog.

4. Očekuje se dobra medijska pokrivenost, pa molimo sve za kulturno, odmereno i civilizovano ponašanje. Suprotno bi moglo da dodatno navuče animozitet onih koji ne razumeju u potpunosti srž problema.

5. Imaćemo ozvučenje, a skupu će se obratiti i nekoliko javnih ličnosti, među kojima je i Branko Dragaš, ekonomista i stručnjak u oblasti bankarstva. Iz Hrvatske dolazi 10-ak kolega iz Udruge Franak, a takođe i predsednik UKK Šicarac iz BIH Kemal Duraković. Oni će preći put od skoro 1.000 km da bi nama pružili podršku, i biće velika sramota da skup prođe sa slabim odzivom.

6. Povedite žene (a žene muškarce) i decu, roditelje, rodbinu, komšije, sve one koji učestvuju u otplati ovih neotplativih kredita. Ovo je porodičan skup, jer u otplati  kredita učestvuju čitave porodice sa svojim primanjima. Obucite se toplo, a za najmlađe ćemo obezbediti sendviče i sokove. Biće postavljen štand za tu namenu, a ko može, neka ponese sendviče i sokove koje može tu ostaviti za one koji će ostajati tokom noći.

 

NAŠI ZAHTEVI SU:

1. KONVERZIJA CHF KREDITA U EVRO KREDITE PO PARITETU KOJI JE VAŽIO NA DAN ISPLATE KREDITA (UKIDANJE VALUTNE KLAUZULE)

2. POVRAĆAJ NEZAKONITO NAPLAĆENOG NOVCA PO BILO KOM OSNOVU (Povećavanje kamate, naplata nezakonitih zateznih kamata, razne provizije i kursne razlike, fizičkim i pravnim licima), UZ PRIPIS ODGOVARAJUĆE ZATEZNE KAMATE NA KOJI KORISNICI IMAJU PRAVO

3. DONOŠENJE ODGOVARAJUĆIH ZAKONA KOJI ĆE TRAJNO REŠITI SVE PROBLEME

VAŽNA NAPOMENA: DOSADAŠNJI ODZIV NIJE ZADOVOLJAVAJUĆ. AKO NA OVOM PROTESTU BUDE MALI BROJ PRISUTNIH, UBK EFEKTIVA PROTESTE VIŠE NEĆE ORGANIZOVATI, FOKUSIRAĆEMO SE NA TUŽBE! SVE JE NA VAMA…

ZAJEDNO SMO JAČI! VIDIMO SE U SUBOTU!

EFEKTIVA TIM