Sastanak u Evropskoj delegaciji!

Danas smo imali sastanak u Delegaciji Evropske unije za Srbiju na kom smo razgovarali o gorućim problemima potrošača i korisnika bankarskih usluga.

evropska-unijaPrimio nas je gospodin Freek Janmat kao Direktor ekonomskog odeljenja Delegacije. Prezentovali smo suštinu problema CHF kredita, neefikasnost pravosuđa u Srbiji, zatvorenost medija i odsustvo bilo kakve komunikacije sa državnim organima koji ignorišu probleme građana.

Ukazali smo i na nedostatke zakonske regulative po kojoj su potrošači zaštićeni Ustavom Srbije, ali i Zakonom o zaštiti potrošača koji predviđa institu kolektivne zaštite. Međutim, ovaj Zakon se ne odnosi na korisnike bankarskih usluga koji su pokriveni sektorskim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji u sebi nema mogućnost kolektivne zaštite, tj podnošenja kolektivne tužbe, čime smo signalizirali uticaj države u zaštiti banaka. To se ogleda i u činjenici da država Srbija jedina u regionu nije trajno rešila problem CHF kredita i izneli smo poznati stav o konverziji CHF kredita u EVRO, po uzoru na Hrvatsku.

S obzirom da država Srbija teži Evropskoj uniji, ukazali smo i na sporost pravosuđa, kao i na kontradiktornost sudske prakse koja u identičnim slučajevima donosi različite odluke. Većina naših zapažanja je propraćena značajnim interesovanjem.

Sastanak je bio konstruktivan i kontakt sa Delegacijom će biti nastavljen, a očekujemo i konkretnu pomoć u posredovanju ka državnim organima. Očekujemo da nas uskoro primi i gospodin Devenport lično.