POBEDA: Tržišna protiv naplate opomene!

Tržišna inspekcija Beograd, utvrdila je kao nezakonit pokušaj naplate opomene pred utuženje, od strane SVE Finance!

Nakon što smo Tržišnoj inspekciji (TI) podneli prijavu protiv SVEA Finance, koji preko advokata Radmile I. Stepanović pokušava da naplati, često zastarele dugove različitih poverioca (ovde Orion Telekoma), u okviru čega pomenuta advokatica želi da naplati i trošak slanja opomene u iznosu od 4.500 din, TI je obavila inspekcijski nadzor i utvrdila kršenje Zakona o zaštiti potrošača. Firmi SVEA Finance i odgovornom licu u toj firmi, izdati su prekršajni nalozi, radi plaćanja novčanih kazni zbog kršenja Zakona.

Član 11. stav 6. Zakona o zaštiti potrošača: Zabranjeno je naplaćivanje izdavanja i slanja opomena potrošaču radi naplate dospelih novčanih potraživanja!

Već neko vreme upozoravamo javnost i dužnike, da nemaju obavezu plaćanja opomene pred utuženje, koju pojedine firme i advokati, NEZAKONITO pokušavaju da im naplate. Naročito smo upozoravali na postupanje advokata Radmila I. Stepanović, koju smo prijavili i Advokatskoj komori Beograda.

U nastavku je primer opomene u kojoj se od dužnika traži njeno plaćanje, uz glavni dug, naša prijava Tržišnoj inspkeciji kao i odgovor koji smo dobili od TI.