Rizična kupovina preko Facebook-a!

Kupovina preko Instagram i Fejsbuk profila koji nude robu po primamljivim cenama ume da bude vrlo rizična i da vodi u razočarenje, kajanje, bes i, što je najgore, nemogućnost ostvarenja prava na zamenu nesaobrazne robe odnosno prava na povraćaj novca.

Obično se kupci zakače za slike brendirane robe na profilima raznih internet “butika” i “šopova”, silno se oduševe niskom cenom haljina i tobožnjih UGG-ovih čizama, a ne obrate pažnju da na tim profilima ne postoje podaci ni o fizičkoj adresi prodavca niti o njegovom pravnom statusu. Narudžbinu obave preko priloženih brojeva mobilnih telefona ili preko chata, a kad roba stigne desi se šok: to nije ono što su naručili!!

Umesto brendirane robe sa lepe slike dođe im loša kopija u drugoj boji, u drugoj veličini; desi se čak da bude isporučen potpuno različit artikal. Isporuka dođe bez obavezne dokumentacije koja po Zakonu o zaštiti potrošača MORA da prati svaku robu koja se kupuje preko interneta, a to su (1) ugovor, (2) obaveštenje o pravima potrošača pri kupovini na daljinu i (3) obrazac za odustajanje od kupovine (na osnovu kojeg se roba, kojom potrošač nije zadovoljan, može vratiti nazad prodavcu bez ikakvog obrazloženja u roku od 14 dana od dana isporuke robe i zatražiti povraćaj novca). Kada hoćete da reklamirate, prodavac preko telefona daje nemušte izgovore i lažna obećanja i ubrzo prestaje da komunicira sa vama. Obraćanje prodavcu preko chata obično se završi blokiranjem.

Kako da se ovo i ne dešava kad prodavac nigde nije registrovan kao pravno lice i bavi se nedozvoljenom trgovinom! Čak i da mu nekako uđete u trag, pokaže se da je prodavac zapravo fizičko lice, a Zakon o zaštiti potrošača kao trgovca priznaje samo pravno lice.

Ukoliko ste žrtva ovakve trgovine, prvo što ćete uraditi jeste da ODMAH napravite screenshot stranice (što je naročito važno ako se radi o Instragramovom profilu jer se dešava da prevaranti, u nameri da izbegnu hvatanje, promene naziv domena što Instragram dozvoljava a Fejsbuk ne), zatim screenchot procesa naručivanja i chatovanja sa “prodavcem”. Sve to, zajedno sa dokumentacijom o pošiljaocu-fizičkom licu koju ste dobili prilikom isporuke, odnećete u policijsku jedinicu za visokotehnološki kriminal, radi podnošenja krivične prijave. Drugog načina za borbu nema.

Zbog svega ovoga, potreban je maksimalan oprez prilikom kupovine preko Fejsbuk i Instagram profila.

1. Obavezno proverite da li prodavac ima fizičku adresu (dakle, NIKAKO ne kupujte ako ona nije naznačena),
2. Ako ima fizičku adresu, proverite da li je prodavac registrovan kao pravno lice na sajtu Agencije za privredne registre.
3. Pre bilo kakve narudžbine proverite da li je prodavac ozbiljan – zahtevajte da vam prilikom isporuke pošalje svu neophodnu dokumentaciju, uključujući obrazac za odustanak od kupovine.

Ukoliko se ta dokumentacije ne pojavi prilikom isporuke – ne plaćajte i ne preuzimajte robu.