Uređaji rade samo dok traje garancija!

Većina uređaja u današnje vreme sistemski se proizvodi sa greškom, lošijim pojedinim delovima, kako bi kupac morao da u relativno kratkom vremenu, najčešće nakon isteka garantnog roka, kupi novi uređaj.

bela_tehnikaKućni aparati, čak i kada ih proizvode poznate svetske kompanije, sve više zadaju probleme potrošačima. Brže se kvare, a kod mnogih i pre isteka roka ima mnogo propusta. Dešava se da motor na frižideru “ode” za sedam dana, mašina za sušenje veša varniči, programator na veš-mašini nije dobro podešen, softveri na laptopu i mobilnom telefonu ne reaguju posle samo dva meseca korišćenja.
Problemi nastaju čak i kada potrošači kupe aparate za domaćinstvo od poznatih proizvođača, nove generacije. Kod mnogih izađu na videlo slabije karakteristike. To potvrđuje i nedavni potez italijanskog “Indesita”, koji je najavio servisnu kampanju za rešavanje bezbednosnih problema na određenim modelima mašina za sušenje veša, koji su već prodati.
Prema podacima Ministarstva trgovine, tokom 2015. godine ukupno su bila 14.504 prigovora, od kojih se na belu tehniku – frižidere, šporete, veš-mašine – odnosilo 790 prigovora, a na kućne aparate – usisivače, fenove, pegle – 345 prigovora.
– Najčešće predmet pritužbi je loš kvalitet aparata i to naročito usisivača, pegli i fenova. Potrošači se takođe žale da se u postupku reklamacije roba dugo zadržava kod servisera, kao i da serviser ne dolazi na kućnu adresu u zakazano vreme kada je reč o utvrđivanju kvara bele tehnike – kažu u Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine.
Kvalitet kućnih aparata u svetu, uključujući i poznate svetske proizvođače, znatno je niži od kvaliteta kućnih aparata pre finansijske, ekonomske i potrošačke krize, ocenjuju u potrošačkim organizacijama.
Proizvode u jednoj, sklapaju u drugoj, a prodaju u trećoj zemlji
– Razočaranja nastaju kada se potrošač suoči sa neočekivanim češćim kvarovima, većom bukom, slabijim tehničkim karakteristikama, znatno kraćim rokom trajanja, neobezbeđenošću rezervnih delova po isteku garantnog roka – ocenjuje za Novosti Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača. – Ponašanje “Indesita”, kada je u pitanju fabrička greška na serijama mašina za sušenje veša, primer je dobre poslovne prakse i fer odnosa prema potrošačima i konkurenciji. Podsećam da je to obaveza koja proizlazi iz evropske regulative o zaštiti potrošača.
Bogosavljević dodaje da su učestali kvarovi aparata za domaćinstvo u garantnom roku i još više neposredno po njegovom isteku dokaz pada kvaliteta tih uređaja, uslovljenih i padom kupovne moći potrošača.
Neophodno je mnogo veće učešće države u ovoj oblasti, pre svega prilikom uvoza, tržišnog nadzora kao i jačanje tržišne inspekcije.
Kvalitet kućnih aparata u Srbiji je, po pravilu, niži od kvaliteta istih u zemljama EU. Poznato je da se zbog slabosti u zakonskoj regulativi, neefikasne primene dela dobrih zakonskih rešenja i smanjenih mogućnosti za efikasno ostvarivanje prava potrošača na pravično obeštećenje, u Srbiji i siromašnijim zemljama prodaju kućni aparati nižeg nivoa kvaliteta.
Autor: Novosti