Austrijski vrhovni sud srušio kredit u francima!

Austrijski Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jednog klijenta s bankom za kreditiranje u švajcarskim francima proglasio ništavim. Kako je juče objavio dnevni list Die Presse, ugovor o kreditiranju u francima proglašen je ništavim jer je finansijska savetnica iz banke, klijenta nagovorila da svoj kredit iz domaće prebaci u stranu valutu, odnosno iz eura u švajcarski franak.

“I banke – uprkos jasnoj nesigurnosti klijenta – u ugovoru nisu objasnile rizike”, piše Die Presse.

Lični bankar 2005. godine nagovorio je jedan bračni par da kredit iz eura prebaci u franak. Dogovoren je kredit od 155.000 eura u francima, ali je na kraju 2008. njegov iznos skočio na čak 201.000 eura. Finansijski savetnik tešio je zabrinute klijente rečima da je nastupila finansijska kriza, ali da je ona samo “kratkoročni problem nakon kojeg će svima biti još bolje”, piše Die Presse. A kriza se produbila i produžila i franak je odletio u nebo, a bankari koji su ljude uveravali da je izlazak iz krize samo pitanje vremena sada se počeli igrati na kartu – zastarelosti!

Međutim, zastarelost u ovom austrijskom slučaju ne dolazi u obzir. Naime, po austrijskom zakonu do zastare dolazi u roku od tri godine, ali vreme počinje teći tek onda kada su obe strane – i oštećeni i onaj koji je imao korist – svesne štete. Profesor prava Georg Graf sa sveučilišta u Salzburgu kaže da je problem složen, a sve one koji imaju kredite u francima upozorava da više nemaju vremena za gubljenje.

– Ko se želi žaliti, trebao bi to učiniti odmah – kazao je profesor Graf, koji obema stranama savetuje da se pokušaju nagoditi.