Banke deru i kad opominju!

Najmanje 200 dinara su troškovi opomene koje snosi klijent ukoliko na vreme ne izmiruje mesečne obaveze prema banci. U slučaju višemesečnog kašnjenja s uplatom rate kredita ili drugog duga ovi izdaci mogu da dostignu i više hiljada dinara.

Banke ne tolerišu kašnjenja, a kada građanin nekoliko dana kasni sa izmirenjem obaveza, prvo što može da očekuje je SMS obaveštenje. Nakon toga, ukoliko ne plati ratu, sledi poziv službenika banke.

Primer S. T. iz Beograda pokazuje koliko su zapravo bankarska pravila nefleksibilna.
– Imam auto-kredit u jednoj od banaka. Dospeće rate mi je svakog prvog u mesecu. Međutim, kod mog poslodavca je isplata zarade između 15. i 20. u mesecu. Nisam u prilici da unapred plaćam ratu, ali zato redovno plaćam trošak opomene. Pokušao sam da objasnim službenicima banke koliko je to besmisleno, ali se oni pravdaju procedurama – objašnjava S. T.

Bankari, s druge strane, priznaju da precizna procedura postoji.

– Po bankarskoj proceduri, klijent se trećeg dana kašnjenja najpre obaveštava SMS-om o stanju dugovanja. Ukoliko klijent ni petog dana kašnjenja nije izmirio svoju obavezu, bankarski službenici zaduženi za praćenje naplate pozivaju klijenta kako bi ga podsetili na neizmirenu obavezu. Pozivanje klijenata i slanje poruka o neizmirenim obavezama se ne naplaćuje kao dodatni trošak klijentima – ukazuju u Zberbanci.

Ali sva kašnjenja nakon toga i opomene koje banka šalje uglavnom se naplaćuju. U Sosijete ženeral banci pismo obaveštenja šalju, i to bez naknade, međutim, pismo opomene košta 200 dinara, a pismo upozorenja 600 dinara, koliko košta i pismo pred utuženje. Trošak po opomeni Inteza banka naplaćuje 200 dinara.

Klijenti Piraeus banka nemaju trošak za dobijenu opomenu u slučaju kašnjenja sa ratom gotovinskog kredita, kredita za refinansiranje, kao ni u slučaju otplate rate za kreditne kartice. Platiće 200 dinara za opomenu kada je reč o kašnjenju sa otplatom stambenog kredita ili nedozvoljenog minusa.

Najveće troškove imaju oni koji više meseci kasne sa izmirivanjem rata za stambene kredite. U Zberbanci slanje prve hipotekarne opomene košta 1.000 dinara, dok je druga 1.500 dinara, koliko iznose i troškovi slanja opomene pred utuženje.
Neodgovornost u izvršavanju obaveza, kako kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”, trebalo bi da snosi klijent, ali ne i da banka na tome zaradi.

– Kad neko naplaćuje opomenu hiljadu dinara, sigurno da će na njoj i da zaradi, jer trošak slanja nije ni sto dinara – ukazuje Gavrilović.

Pored troškova opomena, klijenti moraju da vode računa i o tome da će, osim redovne kamate, plaćati i zateznu, koja je i do 70 odsto godišnje.

 

Istraga u Hrvatskoj

Hrvatska narodna banka pokrenula je sredinom godine istragu protiv šest banaka zbog zloupotrebe položaja prilikom naplate troškova opomena. Tih šest banaka su se pod istragom našle zato što su koristile svoj položaj kako bi korisnicima, odnosno dužnicima naplaćivale opomene zbog kašnjenja s plaćanjem rata kredita.

 

Izvor: Blic, 04.12.2013.