Banke deru na procenama

Opet po džepu klijenata! Skoro 80.000 korisnika stambenih kredita mora ponovo da uradi procenu vrednosti nekretnine.

 

Izvor: Kurir, 01.03.2012.

 

 

Banke u Srbiji pre nekoliko dana su počele da obaveštavaju građane koji su podigli stambeni kredit da ponovo dostave izveštaj procenitelja o vrednosti hipoteke stavljene na nekretninu. Iako je to uobičajena procedura, koja se sprovodi uoči ili posle Nove godine, sporno je to što pojedine banke zahtevaju da se procena izvrši o trošku klijenta. Izlazak procenitelja košta oko 100 evra. Kako ima 85.000 korisnika stambenih kredita, banke bi tako mogle da izbiju iz džepa građana do 8.500.000 evra.

– Zaprepastila sam se kad su me pozvali iz banke i rekli da moram da ponovo dostavim procenu vrednosti stana koji sam pre tri godine uzela na kredit. Kad su mi rekli da ja moram da snosim troškove za to, umalo se nisam onesvestila. Normalno, odmah sam digla dževu, a oni su mi drsko odgovorili da sve to piše u ugovoru i da nema razloga da se bunim. Sramota. Da sam znala šta piše u ugovoru, ni u ludilu ga ne bih potpisala – kaže Milica P., klijent jedne veće banke u Srbiji.

Prema rečima Dejana Gavrilovića iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, hipoteka na stan, po odluci NBS, proverava se svake tri godine.

– Revizija vrednosti hipoteke vrši se zbog rizika, jer cena nekretnine može u međuvremenu drastično da se promeni. Neke banke traže od klijenata da novu procenu sami plate, dok neke to rade o svom trošku. Sve zavisi kako su sačinjeni ugovori koji su klijenti potpisali kad su dizali kredit. Najvažnija stvar koju bih mogao da poručim građanima je da ne moraju plaćati usluge procenitelja, već je dovoljno da dostave banci rešenje o porezu na imovinu – kaže on.

Mnogi kupci stanova ne mogu da pribave rešenje o porezu jer veliki broj zgrada nema upotrebnu dozvolu i nisu u mogućnosti da uknjiže objekat i tako zvanično postanu vlasnici stanova.

 

NBS: Banke su izložene riziku
U NBS kažu da banke moraju da prate vrednost nekretnine pod hipotekom zbog ocene stepena kreditnog rizika.- Banke u Srbiji u velikoj meri su izložene kreditnom riziku. Postojanje sredstava obezbeđenja smanjuje taj kreditni rizik, ukoliko je njegova vrednost adekvatna. Zato je zbog ocene stepena smanjenja kreditnog rizika banka dužna da prati tržišnu vrednost sredstava obezbeđenja na svake tri godine. Odnosi između klijenata i banke uređuju se ugovorom kojim se definiše ko je ovlašćeni procenjivač, kao i ko snosi trošak ponovne procene – kažu u NBS.