Odgovor Centralne banke Švajcarske

Kolege iz hrvatskog Udruženja Franak su 22.02.2012. godine poslale dopis Centralnoj banci Švajcarske u kom su ih zamolili za stav o vrednosti franka.

Zanimljivo je to da je SNB kolegama iz Udruženja Franak odgovorila u roku od 48h. Ažurnost posebno treba pohvaliti jer je pitanje postavilo udruženje koje nije iz njihove zemlje, ali su oni ipak našli za shodno da brzo reaguju. Svi koji su pisali našoj NBS i tražili neke odgovore imali su priliku da se uvere u njihovu ažurnost, a naročito u smisao njihovih odgovora. U narednim danima ćemo objaviti par dokumenata u kojima se jasno vidi stepen poštovanja NBS-a čak i prema drugim institucijama ove zemlje, npr Poverenika za informacije od javnog značaja.

Odgovor SNB-a:

 

Poštovani,

 

U imejlu od 22. februara izrazili ste zanimanje za naš stav o precenjenoj vrednosti švajcarskog franka.

Prema proceni montarne politike od 15. decembra, Švajcarska nacionalna banka (SNB) konstatovala je da će se odlučno nastaviti sa održavanjem minimalne vrednosti evra od 1.20 CHF.  Što se tiče vrednosti naše valute: “ I prema trenutnom odnosu  franka i evra, vrednost franka još uvek je visoka i vremenom bi trebalo bi da dođe do snižavanja. SNB je spremna da preduzme korake ukoliko to budu zahtevale ekonomske prilike i rizik od deflacije”.  Saopštenje za štampu u vezi sa ovim stavom SNB-a možete pronaći na stranici

www.snb.ch/en/mmr/reference/pre_20111215/source/pre_20111215.en.pdf.

 

Zakonska obaveza SNB-a jeste osiguranje stabilnosti cena, i posledično, praćenje razvoja ekonomskog stanja u Švajcarskoj. SNB, međutim, nema mandat da preduzima korake za ublažavanje problema korisnika hipotekarnih kredita van Švajcarske koji su prouzrokovani jakim frankom.

Dosta informacija o periodu 2005-2012. možete pronaći u našem tromesečnom glasniku Monetary Policy Report  na stranici

http://www.snb.ch/en/iabout/monpol/earlier/id/monpol_earlier_2010.
Srdačan pozdrav,
Nicolas Haymoz,
Predstavništvo za  štampu SNB