Kad UO donese odluku…

Pireus  banka je jedna od tri banke protiv koje smo podneli kolektivnu tužbu zbog jednostranog povećavanja kamatnih stopa na kreditima u otplati. Ovim tekstom želimo da podsetimo javnost na metodologiju koju je ova banka primenjivala.

Dakle, tokom 2007. i 2008. kada su stambeni krediti u CHF valuti bili u ekspanziji, Pireus banka je ove kredite odobravala po kamati od 3,9%. U to vreme, to je bila ponuda među najpovoljnijima na tržištu, očigledno napravljena u cilju privlačenja novih klijenata. U junu 2008. Upravni odbor banke donosi odluku o povećanju kamatnih stopa, kako na nove kredite, tako i na kredite koji su u tom trenutku već otplaćivani.

Upravo taj potez je doveo do toga da neki klijenti, oni koji su kredit podigli neposredno pre odluke UO, nisu čak ni prvu ratu platili po ugovorenoj kamatnoj stopi od 3,9% već po stopi od 4,9%. Dalje tokom otplate kredita, UO se sastajao još nekoliko puta pa je kamata rasla čak i do 6,9%, a imamo i nekoliko primera gde je išla i do 7,1%. Ostaje nejasno po kom kriterujumu je UO donosio odluke i zašto je nekim korisnicima kamata povećana na 6,9% dok je nekima, u isto vreme, povećana na 7,1%. Što se ovog problema tiče, već imamo pisani odgovor NBS-a da banka nema pravo da diskriminiše klijente koji su podigli kredit po istom osnovu. Pireus banka je to sebi ipak dala za pravo…

Zanimljivo je da banka klijente nikada nije obavestila o metodologiji povećavanja kamata, niti o relevantim finansijskim činjenicama koje su na isto uticali, već je UO banke to činio očigledno proizvoljno ili po principu „koliko nam treba“.

Tokom 2008, kada je nezadovoljstvo ponašanjem Pireus banke kulminiralo, grupa korisnika ovih kredita se okupila u neformalnu grupu, koju i u banci znaju pod imenom „Kradeus grupa“, i koja je pod pretnjom protestima uspela da ispregovara vraćanje kamate na početni nivo. Ipak, to se desilo samo nekoliko meseci pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, tako da ova „olakšica“ nije mnogo donela članovima pomenute grupe.

U ovom trenutku, putem pravne pomoći koju pružamo, protiv ove banke je pokrenuto oko 70 tužbi zbog neosnovanog obogaćenja. Iznosi koje je banka naplatila po osnovu povećavanja kamate se kreću u proseku od 300.000 din pa sve do 1.000.000 din, u zavisnosti od iznosa kredita.

Pireus banka je zbog povećavanja kamate pravosnažno kažnjena od strane Suda časti privredne komore Beograda, a nedavno smo protiv ove banke dobili i prvostepenu presudu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, po istom osnovu.

Svima koji hoće da tuže Pireus banku zbog povećavanja kamate, Udruženje Efektiva je obezbedilo besplatnu pravnu pomoć

Ovo je prvi od tekstova kojima ćemo ubuduće obaveštavati javnost o nepravilnostima u ugovorima Pireus banke, provizijama, kursevima koji se koriste u obračunu anuiteta, stopama zateznih kamata itd…