Krećemo na "operativni lizing"

Operativni lizing je postao pravo “drumsko razbojništvo”, te pojedine rent kompanije koje se time bave, naplaćuju svojim klijentima svakakve namete, opomene, pozive, odvoz vozila itd. Bezobrazluk ide toliko daleko da se dešavalo da se korisnicima naplaćuju čak i nepostojeće parking kazne.

Dakle, pošto se vozilo vodi na lizing kuću, parking kazne dolaze na adresu onoga ko je vlasnik, a ne na adresu korisnika. Tako su se neke od ovih kompanija dosetile pa fakturišu parking kazne a svojim korisnicima ne dostavljaju originale kazni, već samo nekakva prefakturisanja. Tu su još i naplate troškova pozivanja klijenta koji kasni sa uplatom rate (npr. 3 telefonska poziva mogu biti i do 10.000 din), zatim opomene za istu stvar ( do 1.500 dinara) itd.

Dalje, često se dešava da ove kuće zaplene depozit koji klijent daje na početku korišćenja vozila, ili da na kraju, prilikom otkupa vozila, obračunaju znatno veću otkupnu vrednost vozila od tržišne.

Drugo, način na koji je koncipiran operativni lizing u Srbiji, koji nije pod ingerencijom NBS pa se njoj ne možete obratiti za pomoć, ukazuje na to da se ovde u stvari radi o kvazi finansijskom lizingu, čime se korisnici ovih usluga dovode u zabludu. Takođe, prinuđeni su da obavljaju sve infrastrukturne radove na vozilu, kao da koriste uslugu finansijskog lizinga, iako su oni samo zakupci.

Nakon nekoliko meseci prikupljanja dokumentacije i iskustava korisnika ove usluge, rešili smo da i tome stanemo na put. Pozivamo sve korisnike tzv operativnog lizinga, ili ugovora o zakupu, da nam se jave i dostave svoju dokumentaciju i iskustva sa ovom vrstom posla, kako bismo što spremniji ušli u kolektivnu tužbu, koju planiramo da pokrenemo tim povodom.

Najveći broj žalbi koje smo imali do ovog trenutka se odnosi na firmu Porsche Mobility, ali tu su i ostale rent kompanije.

U emisiji Potrošački savetnik je bio prikazan deo ovoga o čemu govorimo, pa pogledajte:

 

ZAJEDNO SMO JAČI!