NARODU ŠIPAK: Država spasla svoje CHF kredite!

Zajmovi koje je državna Privredna banka imala u švajcarskoj valuti uredno su konvertovani u evro, dok za 20.000 dužnika NBS kaže da je to nezakonito!

Država je odlučila da konvertuje u evro sve kredite u švajcarcima koje je državna Privredna banka Beograd odobrila. A kada to isto traži oko 20.000 porodica ojađenih kod stranih banaka, guverner NBS kaže da je to nezakonito i neustavno, izjavio je juče Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

jorgovanka-tabakovic-foto-zorana-jevtic-1454969478-841071

Gavrilović je to juče izjavio ispred zgrade Vlade Srbije na protestu više od 500 građana sa zajmovima u švajcarskim francima pod nazivom „Šipak bankama“. Oni traže da im država pomogne jer su im se krediti zbog jačanja franka u odnosu na evro od 65 odsto od 2007. uvećali, iako ih godinama otplaćuju. Tako, na primer, neko ko je uzeo 50.000 evra i za osam godina otplatio oko 25.000 evra danas duguje 60.000 evra, a rata mu se u međuvremenu sa 25.000 dinara povećala na 55.000.

Dužnici mesecima traže da im se krediti u švajcarcima konvertuju u evre, ali prema paritetu na dan uzimanja, a da onda nastave otplatu. Slična rešenja primenjena su u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i drugim državama, ali kako kaže Gavrilović, vlast u Srbiji tvrdi da je tako nešto nezakonito i neustavno.
– Kako je onda državna Agencija za osiguranje depozita mogla da uradi baš to za sve kredite koje je Privredna banka Beograd, u vlasništvu države, odobrila u francima?! Znači, država je priznala da je nemoguće naplatiti kredite u švajcarcima od klijenata ove banke, što i mi stalno tvrdimo, pa je rešila da ih konvertuje u evro i tako lakše dođe do novca od građana – objašnjava Gavrilović.

Na sve to, kako navodi Gavrilović, kamata na ove kredite Privredne banke Beograd je samo jedan odsto! To, dodaje on, govori koliko je država velikodušna kad hoće.

To što je država omogućila pojedinim građanima da stambene kredite uzete od državne Privredne banke Beograd konvertuju iz švajcaraca u evro, a isto to ne dozvoljava članovima 20.000 porodica koji imaju takve kredite kod poslovnih banaka, predstavlja diskriminaciju i okretanje leđa osiromašenim građanima, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da odluka da se klijentima PBB odobri povoljna konverzija kredita stavlja u nejednak položaj građane koji su se zaduživali kod drugih banaka.
– To dužnike koji su se zadužili kod te propale banke stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge kod privatnih banaka, čiji su krediti ostali u zatečenom stanju. Reč je povlastici koju su dobili klijenti jedne banke, a ostali nisu, pa su na taj način diskriminisani – kaže Madžar.

U isto je uveren i Boško Cerović iz Beograda, koji i sam muku muči sa otplatom kredita u švajcarcima jer mu na ratu odlazi gotovo cela plata.

– Činjenica da je tako nešto odobrila državna Agencija potvrđuje da su takva rešenja moguća, i treba ih primeniti kao univerzalni pristup. Mi se nadamo da će Vladi Srbije građani biti daleko važniji od privatnih banaka i da će i prema njima pokazati odlučan stav, kao što su pokazali u slučaju Privredne banke. Ako država ne donese zakon o konverziji kredita iz švajcaraca u evro za sve građane, to će biti diskriminacija građana, a Vlada bi pokazala slabost pred stranim bankama – kaže Cerović.

U nastavku je dokumentacija koja potvrđuje gore napisano:

page-0 page-2 page-4