Ne smanjujte plate stambenim dužnicima!

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” pozvalo je danas Vladu Srbije da razmotri mogućnost da zaposlenima u javnom sektoru “koji su opterećeni stambenim kreditima” ne smanjuje zarade.

Verujemo da postoji model da se na neki način najavljeno smanjivanje plata izuzme iz ove kategorije stanovništva i pozivamo nadležne da ozbiljno razmotre sve moguće opcije u tom smeru”, navodi se u saopštenju tog udruženja (www.efektiva.rs).

Kako se ističe, država godinama unazad subvencioniše stambene kredite čime je stimulisala banke da odobravaju tu vrstu kredita, ali i građane da se dugoročno zadužuju kako bi rešavali svoja egzistencijalna pitanja.

Ocenjuje se da će najavljenim smanjivanjem plata, građani koji otplaćuju stambene kredite biće dodatno pogođeni i da postoji mogućnost da se urednost otplate tih kredita dodatno pogorša.

Prema “Efektivi”, takav scenario ne odgovara ni korisnicima kreditima, ali ni bankama koje će imati povećanje loših kredita u svom portfoliju.

“Čitav taj proces će dodatno destimulisati potencijalne nove korisnike stambenih kredita, čime se nastavlja začarani krug smanjivanja kreditne aktivnosti banaka, pad u oblasti stambene izgradnje”, ističe to udruženje bankarskih klijenata.

Izvor: DANAS, 24.9.2014.