NOVA PREVARA: ČUVAJTE SE ANEKSA NA ŠVAJCARCE!

Tekst u “Kuriru” posvećen reprogramima koje banke nude pred početak primene novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga

 

Klijentima koji su uzeli kredit u švajcarskim francima banke nude nepovoljne reprograme kako bi preduhitrile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga

BEOGRAD – Oprez!
Ukoliko ste uzeli kredit u švajcarskim francima, a banke vam pošalju anekse ugovora, predloge za refinansiranje ili poboljšanje uslova otplate – ništa ne potpisujte, bar dok se ne konsultujete sa stručnjacima. Ovo je poruka iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, koji su se povodom aktuelnih ponuda nekih banaka obratili i Narodnoj banci Srbije.

Dejan Gavrilović, predsednik Efektive, otkriva da su komercijalne banke, znajući da ih od 5. decembra čeka primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijentima koji kredite otplaćuju u švajcarcima ponudili „spas“:

– Ti aneksi podrazumevaju reprogram koji znači novi profit bankama, a ne primenu zakona. Podrazumevaju refinansiranje kredita u evrima. Takođe, ako klijent odbije ove anekse, banke šalju i poslednji adut – peti aneks, kojim maržu vraćaju na jedan odsto, koliko je i bila prilikom zaključenja ugovora, ali uvode promenljivu kamatnu stopu, koja se usklađuje s vrednošću libora!

Gavrilović preporučuje građanima da sačekaju da banke postupe u skladu sa zakonom:
– Ako su banke podizale marže a nisu zvale klijente da potpišu anekse, zašto to rade baš sada, kada se zna da je nakon 5. decembra sve usklađeno. Svako ko je neupućen rizikuje da pogorša svoju situaciju.

Banke bez odgovora

Kurir je povodom novih aneksa kontaktirao sa NBS i nekoliko najvećih srpskih komercijalnih banaka, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.