Osećate li boljitak?

NBS je 19. oktobra objavila novi kvartalni izveštaj o radu Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga za period januar-septembar 2012.

Po tom Izveštaju stvari se u Srbiji, bar što se tiče problema sa bankama, kreću na bolje, a građani bi trebalo i da osete taj boljitak. A da li je stvarno tako?

Krenimo redom. U prvih devet meseci ove godine Centar je primio ukupno 1.953 prigovora (ili obaveštenja) na rad finansijskih institucija. Od tog broja, 1.313 su pritužbe u roku a 640 je preuranjenih, što znači da se korisnici nisu pvo obratili finansijskoj organizaciji sa kojom imaju problem, već direktno Centru, koji takve pritužbe zatim prosleđuje banci na izjašnjenje. Od 1.313 pritužbi, 85% se odnosi na rad banaka, a od tog broja 62% se odnosi na kredite, 16,4% na tekuće račune a 12,5% na kartice.

Zatim sledi zanimljiv deo. Od ukupnog broja prigovora, 40% je bilo osnovano a 60% neosnovano. Od ovih osnovanih, kojih je u broju bilo 417, 332 su rešena pozitivno!? I u ovom kvartalu se pojavljuje broj pozitivno rešenih prigovora ali se, kao i ranije, nikako ne spominje koji su to prigovori, na šta su se žalili ti korisnici i koje vrste proizvoda su u pitanju. Samim tim Centar opet ostavlja mogućnost onima koji još uvek nisu shvatili gde su oštećeni da sami to urade ne želeći ni jednog trenutka da ih, putem ovog izveštaja, uputi u suštinu problema, ili bar neki nagoveštaj, tako da ispada da oni koji su primetili nepravilnost i prijavili Centru, njima je problem rešen, a oni koji nisu, ne moraju to ni da znaju.

Što se medijacija (posredovanja) tiče, tu je statistika opet na strani Centra, pošto je broj zakazanih medijacija manji za 44% nego  u istom periodu prošle godine. Autori ovog Izveštaja opravdanje za to su našli u činjenici da sada Centar postupa mnogo ažurnije i da već na prvom koraku rešava veći deo prigovora, pa oni i ne stižu do medijacije. Ne spominje se da je moguće i da banke medijacije nisu prihvatale, ili da su i sami korisnici odustajali od takvog vida rešavanja problema pošto on u ranijem periodu nije donosio željene efekte.

Od ukupnog broja zakazanih medijacija, postupak je okončan u 59 slučajeva a od toga je, po Izveštaju, 54% postupaka rešeno sporazumom između korisnika i finansijske institucije. Ni ovde nije objašnjeno koji problemi su bili u pitanju niti kakav sporazum je postignut, pa se postavlja logično pitanje zašto korisnici ne smeju biti upućeni u mogućnosti za rešavanje sporova mirnim putem.

Na kraju, bilo bi zanimljivo da Centar poseduje i podatak o tome koliko tužbi protiv banaka je pokrenuto ove godine, a podaci o tome bi sigurno demantovali neke podatke iz ovog Izveštaja. Ono što znamo da broj tužbi raste svakodnevno i da to samo pokazuje da Centar za zaštitu korisnika svoj posao ne radi kako treba već se korisnici radije obraćaju sudovima radi isterivanja pravde.

Na kraju napominjemo: I dalje čekamo da se pojavi srećni dobitnik kome je pozitivno rešen prigovor ili medijacija…