Oštro protiv pregovora sa bankama!

Udruženje Efektiva, kao dugogodišnji nosilac borbe protiv nesavesnih radnji banaka u Srbiji, oštro se protivi bilo kakvim pregovorima sa bankama po pitanju vraćanja svega što je od korisnika naplaćeno na nezakonit način, te smatramo da je neophodno poštovati zakonske propise.

Ti propisi jasno definišu ugovore o CHF kreditima kao NIŠTAVE ili kao podložne RASKIDU zbog promenjenih okolnosti, što potvrđuju i tri pravnosnažne presude.

Nakon stava VKS, koji je potvrdio da je valutna klauzula u CHF nezakonita, te odredbu o indeksaciji ovih kredita zamenio odredbom o indeksaciji u evro valutu, smatramo da su pregovori mogli biti vođeni samo o posledicama koje bi za dužnike značile više od stava VKS. A to je povraćaj novca koji su banke nezakonito naplatile:

  1. Primenom “poslovne politike” kao načina za jednostrano povećavanje kamate
  2. Primenom višeg tipa kursa u otplati kredita (kredit isplaćen po kupovnom ili srednjem, a plaća se po prodajnom kursu), plus zatezna kamata
  3. Troškovi obrade, praćenja i administriranja kredita, plus zatezna kamata
  4. Primenom nezakonite zatezne kamate, plus zatezna kamata
  5. Provizijom za osiguranje kod NKOSK, plus zatezna kamata

Samo pregovori koji bi podrazumevali tehničko sprovođenje stava VKS uz povraćaj novca iz gore pomenutih stavki, bi imali smisla i mogli bi biti prihvaćeni. Naravno, sve dok VKS ne zauzme i konačni stav o raskidu ovih ugovora.

Iz tog razloga smo i sazvali protest za Ponedeljak 15.4.2019. u 14h ispred Vlade Srbije, kako bi smo javnosti ukazali na činjenicu da se pregovori vode iz razloga ponovnog povlađivanja bankama i pokušaja da se one izvuku iz posledica koje moraju trpeti zbog nezakonitog poslovanja. Za takvo poslovanje one NIKAKO NE SMEJU biti nagrađene novcem poreskih obveznika, jer bi to značilo da država subvencioniše pljačkaške gubitke, koji zapravo i ne postoje, već su fikcija u naduvanim bilansima banaka, koje rast kursa franka tretiraju kao prihod!

Zato pozivamo sve korisnike CHF kredita, ali i one koji to nisu, da dođu u Ponedeljak na protest, kako bi smo sprečili prekrajanje zakonskih odredbi, pravnosnažnih presuda i stavova VKS. Danas to činimo po pitanju CHF kredita kako bi smo sutra sprečili da banke busu spasene gubitaka po osnovu izgubljenih sporova za NKOSK ili neku drugu nezakonitu radnju!