Protest zbog CHF kredita!

Nezadovoljni činjenicom da se nakon donetog stava Vrhovnog kasacionog suda, kojim je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nezakonitom, uopšte ušlo u pregovore sa bankama, koje su sada očiti i jedini krivci za situaciju u kojoj se nalaze korisnici ovih kredita, kao i dosadašnjim tokom pregovora i ponudama kojima se svakodnevno licitira, a iz kojih se vidi da će one dužnicima doneti znatno manje od onoga što donosi primena stava VKS, udruženje Efektiva je donelo odluku da u Ponedeljak 15.4.2019. godine, održi dvočasnovni protest korisnika CHF kredita, ispred zgrade Vlade Srbije.

Cilj protesta je potreba za poštovanjem stava VKS i zakonskih odredbi, kojima se jasno definišu smernice za rešavanje ovog problema. Prema stavu VKS to je konverzija ovih kredita u evro, po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i uplate svake pojedinačne rate, ili utvrđenje ništavosti ovih ugovora, odnosno raskida zbog promenjenih okolnosti, čije posledice bi bile dinarska restitucija.

Smatramo da nema potrebe, niti bilo kakve logike, pregovarati oko poštovanja i primene zakonskih propisa, kada je već utvrđeno da su banke poslovale nesavesno. Svaki pregovori u tom smislu, mogu pogodovati isključivo bankama, odnosno napraviti štetu dužnicima. Svaki pregovori, koji će dovesti do toga da država bankama plaća gubitke, koji su stavom VKS proglašeni nepostojećim, neprihvatljivi su iz ugla logike, jer pljačkaš za svoju radnju ne može biti nagrađen, već osuđen i kažnjen, a korisnici kredita obeštećeni u punoj vrednosti pretrpljene štete. Pregovori mogu biti vođeni samo o načinu, dinamici i tehničkim detaljima primene stava VKS, čije dejstvo se ne sme umanjivati.

Postavljamo pitanje moralnog učešća u ovim pregovorima, kada znamo da banke 8 godina unazad odbijaju bilo kakav razgovor na ovu temu, tokom kojih je bar petoro ljudi oduzelo sebi živote, a hiljade porodica ostalo bez svojih domova, u predatorskim pohodima privatnih izvršitelja. Zar takvu aktivnost banaka država treba da dotira novcem građana Srbije? Zar takva aktivnost banaka nije za kaznu i osudu, a ne za povlađivanje i prepuštanje inicijative u rešavanju CHF problema?

Protest počinje u ponedeljak 15.4.2019. u 14h ispred Vlade Srbije, a neki od govornika će biti prof. dr Dijana Marković Bajalović, profesor prava i korisnik CHF kredita, dr Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda i dr Denis Perinčić, predsednik udruženja Republička unija potrošača!

NAPOMENA: Protestu treba da se odazovu svi članovi Efektive koji su podneli tužbu protiv banke, naročito za raskid ugovora u CHF, jer ovi pregovori umanjuju dejstvo presude VKS, a što se sutra može odraziti i na sudske sporove! Dake, obavezna je zajednička borba kako bi se sudski postupci priveli kraju onako kako je zakonom predviđeno!

56823211_2210634849016359_7549322891590893568_n