Prekinuti pregovori o kreditima u švajcarcima, korisnici prepušteni sami sebi!

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” je danas na konferenciji za medije objavilo dosadašnje rezultate postignute u rešavanju problema vezanih za kredite u švajcarskim francima (CHF).

Efektiva je pokrenula preko 2.000 sporova do sada, više od 30 pravnosnažnih presuda, 5 prvostepenih za poništaj ugovora, kao i Odluka NBS kojom se građanima vraća novac od povećavanja kamate.

Pregovori koji su trajali nešto više od mesec dana, između predstavnika banaka, Narodne banke Srbije, ministarstava pravde i finansija, kao i udruženja Efektiva sa druge strane, su prekinuti. Sinhronizovanim nedolaskom predstavnika banaka i Narodne banke Srbije na poslednji sastanak,  udruženju Efektiva je jasno stavljeno do znanja da dogovor nije moguć.

U Srbiji postoji 21.000 stambenih kredita podignutih u CHF, sa prosečnom mesečnom ratom koja je u trenutku podizanja kredita iznosila oko 300 evra, a koja u ovom trenutku sa porastom vrednosti franka iznosi 450 evra. To znači da banke svakog meseca, samo po osnovu kursne razlike u mesečnim obavezama, od građana naplate višak od oko 3 miliona evra.

Aktuelna ponuda banaka ne može biti konačno rešenje jer se nude 4 modela koja samo neznatno umanjuju mesečnu obavezu klijentima. Stoga će Efektiva preduzeti dalje korake i vršiti jači pritisak u cilju pronalaženja konačnog rešenja za CHF kredite.

Mi smo u Vladi Srbije najavili nove aktivnosti u tu svrhu, krivične prijave protiv odgovornih u NBS, nove proteste, blokade rada banaka kroz akcije “Dve banke za banku” (uplata po 2 dinara na šalterima banaka) i “Uputi prigovor banci” (slanje prigovora pisanih na različitim podlogama-kartoni/daske/vrata…) koje će se realizovati u predstojećem periodu.

Država treba da prestane da pomaže bankama i da se okrene prema svojim građanima!

“Porodice su nam ugrožene i mi ne znamo šta da radimo! Prinuđeni smo da protestujemo i tražimo sami zadovoljavajuće rešenje. Nema nam druge nego da verujemo u pravni sistem. Ako građani poštuju banke i banke bi morale da poštuju korisnike svojih usluga, kao i zakonske propise”- rekao je na konferenciji marko Vasić, jedan od korisnika kredita.

Pravovremenom reakcijom država bi pomogla i bankama i građanima, a sprečila bi moguću propast Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, kod koje je osigurano oko 80% svih stambenih kredita.