Prva presuda zbog podizanja kamata na kredite

Podizanje kamata:  Splićanin je prvi Hrvat koji je pobijedio bankare.

Danas.hr
21.12.2011.
 

Ekonomist Ante Dadić Sudu časti Hrvatske gospodarske komore prijavio je PBZ zbog povrede pravila morala, jer mu je ta banka povećavala ugovorenu kamatnu stopu na kredit. Nakon što je Sud časti presudio u Dadićevu korist, banka je zatražila zaštitu Ustavnog suda.

 

“Meni je Privredna banka Zagreb na osnovi povećanih kamata nemoralno uzela 3.507,87 švicarskih franaka, odnosno oko 22 tisuće kuna. Zna li se da u cijeloj Hrvatskoj ima više od 300.000 korisnika kredita s promjenljivom kamatnom stopom, bez obzira računaju li se u eurima ili francima, jasno je da su građani u protekle četiri godine oštećeni za šest-sedam milijardi kuna”, kaže Splićanin Ante Dadić, koji je Sudu časti Hrvatske gospodarske komore (HGK) prijavio PBZ zbog povrede pravila morala (dobrih poslovnih običaja), jer je proizvoljno povećavala ugovorenu kamatnu stopu na stambeni kredit.

 

Prva presuda koja upozorava bankare

Sud časti je presudio: PBZ je odgovoran i izriče mu se javna opomena uz objavljivanje na sjednici Skupštine HGK.

Prvostupanjska presuda donesena proljetos potvrđena je u drugostupanjskom postupku, nakon razmatranja žalbe banke, i time je Dadić izvojevao prvu presudu u Hrvatskoj koja upozorava bankare na promjenu ponašanja. Jer, nije samo PBZ povećavao kamatne stope na kredite, nego to čine i činile su i druge banke.

“Čelnici PBZ-a potpuno ignoriraju Sud časti pri HGK, koji je stvarno časno odradio svoju ulogu i u roku od 15 mjeseci od dana podnošenja prijedloga donio pravomoćnu presudu”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Dadić, koji će, uz moralnu satisfakciju, sada redovnim sudom tražiti svoj novac, jer u PBZ-u nisu prihvatili njegov prijedlog za priznanje više naplaćenog iznosa.

 

Šest puta mijenjali kamatnu stopu

Diplomirani ekonomist Ante Dadić, dugogodišnji klijent PBZ-a, uzeo je u jesen 2005. godine stambeni kredit od 92.700 švicarskih franaka na rok od 13 godina s promjenljivom kamatnom stopom od 4,6 posto. Počevši od 1. kolovoza 2007., nakon što je otplatio 22 mjesečne rate s početnom kamatnom stopom, banka je u šest navrata mijenjala kamatnu stopu, pa je ona narasla i na 6,45 posto.

Dadić je u prijavi Sudu časti naveo da se radi o 40-postotnom povećanju kamata, anuitet je porastao sa 790 na 866 švicarskih franaka, a ukupna kamata s ugovorenih 30.000 na 40.000 švicarskih franaka do kraja otplate 2018. godine.

“Nužno je da ovaj problem jednostranog i proizvoljnog povećavanja kamatnih stopa od banaka zakonskim putem riješe nova Vlada i Sabor, te novi guverner Hrvatske narodne banke. Bolje to nego da sudovi budu zagušeni stotinama tisuća tužbi građana – klijenata banaka, a onda će nam i poglavlje 35 o pravosuđu iz Ugovora s EU-om doći u pitanje”, ističe Dadić, koji se već obraćao i Vladi premijerke Jadranke Kosor i Željku Rohatinskom, guverneru HNB-a.
 

PBZ: Tražimo zaštitu od Ustavnog suda

“U navedenom slučaju PBZ je postupio poštujući sve relevantne propise, ali, nažalost, u svojoj odluci Sud časti HGK uopće nije uzeo u razmatranje argumente banke koji su izneseni tijekom postupka i argumente navedene u žalbi, niti relevantne propise vezano za promjenjivost redovne kamatne stope, zbog čega je banka zatražila ustavno-pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom RH”, kazali su u PBZ-u.

U postupku pred Sudom časti PBZ je obrazložio da cijenu kredita, odnosno visinu kamatne stope na kredit određuju cijena izvora sredstava, rizičnost plasmana i bankovna marža.