Rata za kredit u francima nadmašila platu!

Predlozi koje bankari daju dužnicima u švajcarskim francima nisu novi i opet su građanim neprihvatljivi, kaže za RTS Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”. Ne postoji volja da se reši problem kredita u švajcarcima, a raste broj građana kojima je rata nadmašila platu, ukazuje Gavrilović.

Dejan Gavrilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su rešenja koje bankari predlažu građanima neprihvatljiva i dodao da kada se pronađe sistemsko rešenje dužnici će ga sigurno prihvatiti.

“To nije prvi put, ove predloge smo imali prilike da čujemo i ranijih godina, a ovo ništa nije novo. Ove predloge bi mali broj građana prihvatio”, kaže Gavrilović.

Gavrilović je ponovio da se za ove predloge znalo i ranije i upitao čemu onda odlaganje i gubljenje vremena i, kako kaže, zamajavanje dužnika.

Na podsećanje da se najčešće ukazuje kako bi moguće rešenje bilo konverzija kredita u evre,  Gavrilović ističe da bi se to isplatilo samo bankama, ali ne i građanima.

Konverzijom bi dužnik uvećao glavnicu i nastavio tako da otplaćuje kredit, a samim tim on bi bankama priznao tu veću glavnicu, podseća Gavrilović.

Ističe da udruženje “Efektiva” traži da se korisnici kredita u evrima i “švajcarcima” izjednače i dodaje kako se kredit u evrima može refinansirat u banci koja možda ima nižu kamatu, dok to nije slučaj sa kreditom u “švajcarcima”, jer su ti krediti zabranjeni.

Ponavlja da je tačno da ni u momentu podizanja kredita u ove dve valute građani nisu bili u ravnopravnom položaju, i dodaje, kako je država znala da su krediti u švajcarcima rizični, pa je zato u stratu stavila višu premiju na osiguranje, i tako sebe zaštitila.

Ali država nije zaštitila svoje građane, podvlači Gavrilović, i ukazuje da korisnici ne da nisu bili upozoreni nego su bili i nagovarani da se zaduže u francima, iako je njihova prvobitna namera bio kredit u evrima.

Napominje da bi ukoliko se pronađe konkretan i zadovoljavajući predlog za klijente, oni to rešenje rado prihvatili.

Ipak, Gavrilović smatra da ne postoji dobra volja da se ovaj problem reši i da iz banaka najčešće poručuju građanima da se jave, da sačekaju i da se strpe dok se ne pronađe rešenje.

Umeđuvremenu, dok se ne pronađe rešenje, kaže Gavrilović, raste broj građana koji ne mogu da otplate kredite.

Švajcarski franak je ojačao i do 250 posto od momenta uzimanja kredita, pa je sada sve više onih dužnika kojima je rata za kredit i dvostruko nadmašila platu, ukazuje Gavrilović.

 

Izvor: RTS, 07.02.2015.