Saopštenje UBK Efektiva!

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva ovim putem želi da upozna javnost sa svojim stavom da je, rešenje koje se ovih dana pominje po medijima za reševanje problema kredita u švajcarskim francima, a koje podrazumeva produženje roka otplate ili grejs period, neprihvatljivo korisnicima ovih kredita iz očiglednih razloga. Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga a takođe samo neznatno smanjuje mesečni anuitet. Oba predloga služe za uvećavanje ukupne kamate koja se do kraja otplate kredita plati banci i odgovaraju samo bankama.
 

Saglasno jednom od osnovnih načela Zakona o obligacionim odnosima, a to je načelo jednakih uzajamnih davanja, tražimo od NBS da se problem ovih kredita reši tako što će se glavnica kredita umanjiti na realnu vrednost duga, uzimajući u obzir ono što je do sada otplaćeno, kako bi se poništio paradoks nastao u ovim kreditima, gde korisnik i nakon nekoliko godina otplate duguje više nego što je pozajmio.

 

Ako ovaj predlog nije prihvatljiv bankama, pitamo ih: da li im je prihvatljivije da preuzmu stanove, koji su kupljeni tim kreditima, pa da ih zatim po tržišnoj vrednosti prodaju i tako naplate svoja potraživanja?

 

Takođe tražimo da banke, kao prvi korak u rešavanju ovog problema, vrate novac koji su naplatile kroz jednostrano povećanje kamata i marži, suprotno Zakonu o obligacionim odnosima, kako bi građani bili oslobođeni obaveze pokretanja sudskih sporova za nešto što je evidentno kršenje zakona ove zemlje i što će dovesti do zagušenja u ionako sporom pravosuđu Srbije.

 

Pozivamo ovim putem i predstavnike banaka i Udruženja banaka Srbije da prestanu sa pokušajima privlačenja dela javnosti na svoju stranu, i to dela koji koristi kredite u evrima, tvrdnjama kako će poreski obveznici plaćati dugove dužnika u francima. Potrebno je samo da banke i NBS ispoštuju zakone po kojima rade i problem može biti rešen efikasno bez uplitanja države.