Za kredite u francima grejs period dve godine

Produženje roka otplate i grejs period od dve godine najizgledniji je predlog rešenja za građane koji imaju probleme u vraćanju rata za stambene kredite u francima, saznaje “Blic”.

Već je formirana komisija u kojoj se, pored predstavnika Narodne banke, nalaze i predstavnici udruženja potrošača, banaka i finansijski stručnjaci. Njen zadatak je da u najkraćem mogućem roku predloži rešenje koje će pomoći građanima da prevaziđu probleme koje imaju pri otplati kredita, zbog jačanja franka u poslednjih nekoliko godina.

– Rešenje će biti kompromisno i optimalno i potvrdiće kredibilitet Narodne banke Srbije kao regulatora, ali i kredibilitet banaka kao subjekata odgovornih za svoju i finansijsku stabilnost – kažu u NBS.

Kako “Blic” saznaje, iako je nekoliko predloga rešenja, najizgledniji je produženje roka otplate i mogućnost grejs perioda od najverovatnije dve godine. Još nije precizirano da li bi tokom trajanja grejs perioda klijent plaćao samo kamatu, a da mu miruje glavnica, kao i u kom odnosu bi se ovo primenjivalo.

– U javnosti se pojavila informacija da je moguće produžiti rok otplate korisnicima kredita u francima, a što bi im trenutno snizilo ratu i olakšalo otplatu, ali bi duži period otplate značio i povećanje ukupne sume kamate koju će klijenti platiti. S druge strane, neka podela povećanja troškova između banaka koje su plasirale kredite u švajcarcima i njihovih klijenata svakako ne bi išla u korist kreditora. Kako su pokazala iskustva nekih zemalja, teško je primenljivo rešenje koje je bankama propisano od strane države, te je jedino prihvatljivo do rešenja doći kroz dijalog sa bankama – kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odobra Sosijete ženeral banke.

Pre pet godina, kada su se građani zaduživali, jedan franak iznosio je 55 dinara, a evro 87 dinara. Danas za franak treba 89,4 a za evro 112,3 dinara. Tada je 100.000 franaka vredelo oko 63.000 evra. Posle pet godina otplate, taj stambeni kredit je spao na 87.000 franaka, što je danas 72.000 evra. Ali je paradoks da iako su kredite otplaćivali pet godina, glavnica im je skoro 10.000 evra viša nego kada su kredit uzeli. Naravno, i rate u dinarima su im veće.

Dejan Gavrilović, iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, kaže da je njihov predlog da ugovori za stambene kredite u francima mogu da se raskinu.

– Rešenje se može naći na bazi jednog od osnovnih načela Zakona o obligacionim odnosima, a to je načelo jednakosti uzajamnih davanja, koje je u ovim kreditima značajno narušeno, čime se stiču uslovi za raskid ugovora ili njegovu modifikaciju. Kod ovih kredita imamo jasan slučaj promenjenih okolnosti
koje znatno otežavaju ispunjenje ugovora i dovode u pitanje njegovu svrhu. Ovo treba posmatrati i kroz činjenicu da korisnici ovih kredita i nakon nekoliko
godina redovne otplate duguju više nego što su pozajmili – ističe Gavrilović.

 

Izvor: Blic, 19.1.2013.