Skupe olakšice za franak

Ukoliko građani koji imaju stambeni kredit u francima prihvate ponudu banke na bazi preporuke NBS, privremeno će imati nižu ratu, ali će im ukupna obaveza posle tri godine biti veća.

Olakšice, koje bi banke trebalo da primenjuju od 1. avgusta, donose, zapravo, samo odlaganje svih obaveza. Računica za stambeni kredit u francima podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka, tri godine plaćao umanjenu za 67 franka, a da bi nakon toda izdvajao 415 švajcaraca. Zato je preporuka samo jedna vrsta grejs perioda od tri godine. Ekonomisti preporučuju da svi oni koji nisu u finansijskom problemu ne bi trebalo da privremene olakšice prihvataju.

– Jasno je da je predlog skrojen po meri banaka jer one dobijaju mogućnost dodatne kamate nakon isteka grejs perioda, čime ostvaruju dodatni profit – kaže za “Blic” Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”.

Ova preporuka, zapravo, koristi građanima kojima su smanjena primanja i imaju problem sa otplatom rata. U Srbiji ima 22.000 stambenih kredita u francima, a procenjuje se da 2.400 korisnika ima problem u otplati.

– Onima koji su nezaposleni ili im je mnogo da plaćaju 400 franaka, problem je da otplaćuju i umanjenu ratu, a većina je, nažalost, u takvoj situaciji – upozorava Gavrilović.

Pre pet godina franak je vredeo 50,6, sada 92,2 dinara. Za građane kojima su rate udvostručene od trenutka kada su digli kredite, ove olakšice su dobrodošle.
– Ideja je da se olakša otplata rata onim korisincima koji su u finansijskom problemu. Očekuje se da će nakon isteka tri godine, doći do izlaka iz krize, kao i da će franak oslabiti prema evru. Ova očekivanja su neizvesna, a onaj deo za koliko su rate smanjene se ne oprašta, već miruje na posebnom računu – kaže za “Blic” Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Zato, sugeriše naš sagovornik, korisnici koji nisu u finansijskom problemu ne bi trebalo da privremene olakšice prihvataju.

– Redovno otplaćivanje rata je zato najbolje rešenje – kaže Grubišić.

 

Izvor: Blic, 19.6.2013.