Španija bankama zabranila prodaju stanova pod hipotekom

Španija donosi propis kojim se bankama brani da iseljavaju iz njihovih kuća građane koji više ne mogu izvršavati svoje obaveze po kreditima.

Nakon što se Amaia Egana (53) iz baskijskoga grada Barakalda bacila kroz prozor s četvrtog sprata svoje kuće u koju su došli izvršitelji da bi je iselili na ulicu, premijer Španije i lider opozicije dogovorili su da tako više ne ide, da i banke moraju preuzeti svoj deo tereta u krizi.

– Niko ne sme ostati bez stana zato što ne može da plati ratu kredita. Živimo u teškim vremenima i o takvim nehumanim situacijama niko ne voli da čuje, a kamoli da vidi. Prioritet nam je dobrobit građana Španije  – rečeno je nakon sastanka s premijerom na kom su dvojica lidera dogovorila niz mera, među kojima je i zamrzavanje obaveza građana u odnosu na postojeće bankarske kredite. Inače, Egana je već druga osoba koja je u poslednjih nekoliko dana izvršila samoubistvo pred bankarskim izvršiteljima.

I španska policija se priključila inicijativi i odbija da nadalje sprovodi plenidbu nekretnina. Sindikat španskih policajaca juče je objavio da će podržati svoje članove koji ne žele učestvovati u plenidbi nekretnina građana koji ne mogu da plate svoje kreditne obveze i ujedno je izrazio nadu da će njihova odluka pomoći da prodaja stanova dužnika prestane. Neke banke su saopšitle da za sada odustaju od naplate kredita prodajom hipoteka dok se ne usaglase zakoni.