Šteluju Libor, da li mogu i franak?

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, prvi put za 10 meseci, broj ekonomista koji očekuju poboljšanje u švajcarskoj ekonomiji nadmašio je broj onih koji očekuju njeno slabljenje.

Istraživanje je ujedno pokazalo znatno veću zastupljenost onih koji očekuju da će franak nastaviti da slabi u odnosu na evro. Većina ekonomista očekuje stabilne kamatne stope i inflaciju u narednim mesecima, iako postupno raste udeo onih koji ne isključuju mogućnost jačanja oba pokazatelja.

S druge strane, određivanje međubankarske kamatne stope libor u Velikoj Britaniji još nije čisto i predmet je manipulisanja, kaže američki finansijski regulator Geri Gensler.

Prema njegovim rečima, kamatna stopa od koje zavise uslovi za davanje kredita pojedincima i preduzećima često je “potpuno izmišljena“. Libor, koji se određuje u Londonu, je kamata koja odražava prosečnu kamatnu stopu koje banke plaćaju kada pozajmljuju od drugih banaka. Libor je standard prema kojem se određuju svi ostali krediti i hipoteke. Banke imaju obavezu da svakog dana objave procenu o tome koliki su njihovi troškovi pozajmljivanja novca od drugih banaka.

Gensler, član američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima, rekao je da vlasti ne mogu da garantuju da nema manipulacije liborom. Brojne banke morale su već da plate kazne od nekoliko stotina miliona funti zbog manipulisanja najvažnijom međubankarskom kamatom.

Tako je banka Barkliz platila od 290 miliona funti zbog nameštanja visine libora, švajcarska banka UBS čak 940 miliona funti, a Kraljevska banka Škotske 390 miliona funti.

Gensler je uporedio libor sa agentom za prodaju nekretnina.

“On pokušava da vam proda nekretninu uračunavajući cenu kuća u susedstvu u situaciji kada u okolini nema nikakvih transakcija. Štaviše, agent nije spreman da vam saopšti sve podatke i često sve samo izmišlja”, rekao je američki zvaničnik.

 

Izvor: B92, 21.2.2012.