Subvencionisanje kredita u švajcarcima u interesu banaka

Portal “Vesti online” je preneo Saopštenje za javnost koje smo objavili 25.10.2011.

 

Subvencionisanje kredita u švajcarcima u interesu banaka

 

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva, koje se bavi zaštitom interesa korisnika bankarskih usluga i pružanjem savetodavne pomoći, saopštilo je danas da bankarski sektor plasira u javnosti informacije o zahtevima klijenata da država subvencioniše kredite građana u švajcarskim francima. Prema rečima ovog udruženja, nijedan korisnik banaka nije izneo ovakav zahtev kojim bi se dodatno opteretili svi poreski obveznici.

“To rade glasnogovornici banaka, iako nikada, nijedan korisnik ovih kredita to nije javno izneo. Radi se to iz potrebe da se korisnici kredita međusobno podele i na taj način ublaži ili uspori akcija koju smo pokrenuli, a to je privlačenje pažnje javnosti na problem koji imaju svi kreditni dužnici po ‘domaćim bankama’, a koji se ogleda u nezakonitom podizanju marži”, saopštilio je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Ovo udruženje ističe da “eksperti” koji koji se zalažu za državnu subvenciju kredita u švajcarcima to rade u interesu banaka. “Želimo da građani shvate, da onaj ko priziva takvo rešenje, radi to samo radi interesa onih koje zastupa, jer potajno želi da delimični teret otplate ovih kredita prebaci na državna jasla, koja su, po njivoj proceni, u ovom trenutku sigurnija za naplatu”, kažu u Efektivi.

“Korisnici kredita u CHF, kao i oni sa EUR kreditima, su svesno prihvatili kursnu neizvesnost, ali nikako nisu prihvatili da banke ostvaruju ekstra profite podizanjem marži po kreditima, iako je Libor padao. Da sve nije bilo u skladu sa dobrim poslovnim običajima, potvrđuje i novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bankama nalaže da sve kamate, to jest marže vrate na početni nivo, odnosno na nivo prilikom isplate kredita”, dodaje se u saopštenju.

Građani koji su uzeli kredite u švajcarskim francima našli su se u avgustu u problemu pošto je vrednost te valute skočila preko 100 dinara. U najgorem položaju zatekli su se oni sa velikim kreditima za stan jer se “preko noći” desilo da im se rata udvostručila.

Kako bi se rešio ovaj problem predlagano je više rešenja. Jedno je bilo da se kredit prebaci u evre, što su stručnjaci savetovali građane da ne rade jer bi tako izgubili još više novca.

Kao druga solucija pominjana je mogućnost da država subvencioniše ove kredite i tako pomogne građanima da ih otplate.

Efektiva je upozorila građane da neke od banaka dude razne Anekse po kreditima koji nisu u skladu sa novim Zakonom, i na taj način žele da izbegnu njegovu primenu. Ti Aneksi, kako je saopštila Efektiva, predstavljaju reprogram postojećeg kredita, sa izmenama bitnih elemenata ugovora o kreditu, što nije predmet primene Zakona, već pokušaj legalizacije uvećanja kamatnih stopa. Ovo udružnje upozorava da građane da nisu u obavezi da bilo šta potpišu, jer ako bankama nisu bili potrebni da potpišu Anekse kojima su svojevoljno dizale marže, onda nisu ni sada, kada moraju postupiti po Zakonu.