“Švajcarac“ i dalje na ledu

Ima li šanse da se i građanima Srbije, kao u Hrvatskoj, olakša teret zaduživanja u švajcarskoj valuti? Za septembar se najavljuju i prijave protiv banaka, zbog kredita u francima, zelenašenja, kamata…

 

PRESUDA koju su dobili hrvatski građani protiv osam banaka mogla bi da donese korist i ovdašnjim korisnicima kredita u švajcarskim francima. Kako za “Novosti” objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”, iako nema direktnog uticaja hrvatske presude na situaciju u Srbiji, moguće su pozitivne posledice i za ovdašnje zadužene.

– Hrvatska i Srbija imaju sličan Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača, koji su bili osnov za ovakvu tužbu hrvatskog udruženja korisnika kredita – navodi Gavrilović. – Između ostalog, jedno od obrazloženja za presudu hrvatskog Trgovinskog suda bilo je da banke nisu dovoljno kvalitetno obavestile klijente o rizicima koje nose krediti u francima. A ovde su ti zajmovi reklamirani kao najpovoljniji na tržištu.

I “Efektiva” je, u februaru, podnela kolektivnu tužbu protiv banaka tražeći ukidanje devizne klauzule.

– Sada smo u nekoj vrsti vakuuma čekajući da se izmeni Zakon o parničnom postupku – ukazuje Gavrilović.

Udruženje “Efektiva” trenutno vodi 200 do 250 pojedinačnih sporova sa bankama. Po rečima Gavrilovića, dobijeno je 15 presuda i to zbog jednostranog podizanja kamatne stope i primene različitih kurseva prilikom obračuna kredita.

– U septembru ćemo podneti i krivične prijave protiv banaka, zbog kredita u švajcarskim francima, zelenašenja i jednostranog podizanja kamatnih stopa – najavljuje predsednik “Efektive”.

Osim sudskih tužbi, korisnici kredita u švajcarcima u Srbiji imaju mogućnost da pristanu na privremeno sniženje rata, koje bi banke trebalo da im ponude na preporuku Narodne banke Srbije. Za tri nedelje ističe rok bankama da, po poreporuci NBS, pripreme nove ugovore za zadužene u švajcarskim francima. Korisnici kredita u švajcarcima koji na to pristanu, plaćaće niže mesečne rate u naredne tri godine, ali im razlika neće biti oproštena, već naplaćena nakon tog perioda. U Udruženju “Efektiva” ukazuju da korisnicima kredita ova “preporuka” neće doneti ništa dobro, jer im se samo uvećava ostatak duga.

 

ODOBRENO 22.000 KREDITAU Srbiji ima oko 22.000 kredita odobrenih u švajcarskim francima. Njihova ukupna vrednost kreće se od 800 do 900 miliona evra. Najviše se u „švajcarcima“ zaduživalo 2007. i 2008. godine. Po podacima Udruženja banaka Srbije 257 građana kupilo je na kredit u francima po dva stana. Prosečan kredit u „švajcarcima“ iznosi 6,1 milion dinara, dok prosečan kredit u evrima iznosi 3,2 miliona dinara.

 

Izvor: Novosti, 7.7.2013.