Korisnicima CHF kredita u BIH banke nude arbitražu!

Hypo banka u BiH ponudila je arbitražu korisnicima kredita u švajcarskim francima, potvrdio je predsednik Udruge korisnika kredita (UKK) Švajcarac Kemal Duraković.
Dodao je kako nije siguran ima li to veze s presudom u korist udruge Franak u Hrvatskoj, donesenoj protiv osam banaka koje su davale kredite u švajcarskim francima, a naplatu rata vezivale za rastući kurs franka.

Prema njegovim rečima, Hypo banka u BiH je danas reagovala i  ‘na određeni način potpisala kapitulaciju’, jer je korisnicima navedenih kredita ponudila arbitražu na koju se oni u ovom trenutku neće odazvati bez pravno-ekonomskog tima. ‘Jedina arbitraža kada je u pitanju Hypo banka može doći u obzir da bude po zakonu u FBiH, da bude vraćen svaki fening klijentima koji su uzeli. Ta kapitulacija mora biti potpuna, a ne delimična’, pojasnio je Duraković.

Govoreći o tome koliko bi mogla imati efekta presuda u Hrvatskoj na korisnike kredita u BiH, on je naglasio da će uticati mnogo, jer su mnogi od njih sve ovo vrijeme ‘virili iza ćoška’ čekajući šta će se dogoditi.

‘Svi oni koji su dosad čekali šta će se dogoditi, sada bi se uključili u udruženje. Naravno to i trebaju uraditi, jer su nam dobrodošli’, pojasnio je Duraković i dodao da, ipak, niko korisnicima kredita ne može platiti ono što su njihova deca izgubila.

Prema njegovim rečima, radi se o iznosu od oko milijardu konvertibilnih maraka. U BiH postoji oko 9.800 korisnika kredita u švajcarskim francima, a do sada je podneto više od 1.000 tužbi.

‘Do sada smo imali dve presude’, rekao je Duraković. On je podsetio i na nedavnu nepravosnažnu presudu Opštinskog suda u Mostaru za fizičko lice iz Tuzle protiv Hypo banke u vezi s kreditom u švajcarskim francima, koja je takođe ohrabrujuća. Presuđeno je da banka treba isplatiti više od 13 hiljada KM na ime neosnovano naplaćene kreditne obaveze sa zakonskom zateznom kamatom kao i troškove postupka pred sudom.