Tekući račun sve skuplji

Mesečno održavanje računa u pojedinim bankama skuplje i do 50 dinara. NBS će do kraja marta objaviti imena banaka koje su prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

POJEDINE banke povećale su mesečno održavanje tekućih računa i do 50 dinara. Penzionerima je vođenje tekućeg računa povećano sa 80 na 95 dinara, a zaposlenima sa 250 na 300 dinara. Neke banke su obavestile klijente, ali ima i onih koje su zaboravile ovu obavezu, a građani su saznali iz mesečnog izvoda.

Prema novom Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke su u obavezi da za svaku promenu bilo da je reč o podizanju ili spuštanju naknade, obaveste klijenta 15 dana pre primene nove tarife. Takođe, mora da se naglasi da li je naknada fiksna ili promenljiva i u skladu sa kojim uslovima se menja.

Naknada za održavanje tekućeg računa kreće se od 80 do 700 dinara, zavisno od paketa usluga koji se odabere. Osnovni, najčešće sadrži vođenje tekućeg računa, elektron karticu kojom se podiže novac ili plaćaju roba ili usluge i obaveštenje putem SMS. Mesečno za ovu uslugu potrebno je izdvojiti od 80 do 130 dinara.

Paketi računa su znatno skuplji i sadrže razne usluge, od korišćenja kreditnih kartica, kredita, do elektronskog plaćanja. Njihova cena je od 200 do 700 dinara. Najveći broj građana koristi osnovni model vođenja računa i pakete od 200 do 400 dinara.

Osim održavanja tekućeg računa, postoji još troškova, kao što je izvod. Svakog meseca može da se dobije jedan besplatno na kuću, ali svaki sledeći se naplaćuje 50 dinara.

Mesečna naknada za slanje na kućnu adresu, potvrde o obavljenim elektronskim plaćanjima po zahtevu klijenta je 40 dinara. Većina banaka koje izdaju čekove, svaku ovu blanketu naplate od pet do deset dinara.

Zbog toga, građani kada biraju banku u kojoj će otvoriti tekući račun potrebno je da obrate pažnju na sve troškove koje ova usluga obuhvata.

 

KAZNE  Narodna banka Srbije trebalo bi da do kraja meseca da objavi imena banaka koje su u prethodnom periodu prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Odstupanje od ovog propisa povlači za sobom kazne koje se kreću od 500.000 do dva miliona dinara.
Izvor: Novosti, 13.2.2012.