Teror nad zaposlenima

Delimično prenosimo tekst lista Tabloid koji se pozabavio tretmanom zaposlenih Pireus banke.

Tekst je prilično oštar u opisivanju atmosfere koja vlada unutar banke, a mi o tome, od zaposlenih banke, slično kao i od zaposlenih Pro Credit banke (koji o tome u mnogome pišu na našem forumu), dobijamo informacije poslednjih nekoliko meseci.

“Vlasnici stranih banaka u Srbiji, Grci, Austrijanci i drugi, potpomognuti domaćim izdajnicima i dobrim izvršiocima koji upravljaju nečim što se zove ljudski resursi (HR ili human resources), čine doslovno što im je volja, ne poštujući nikakve zakone ove zemlje (na to smo odavno navikli). Sindikati ne postoje, niti mogu da postoje, u situaciji kada polovina stanovništva nema nikakav posao što robovlasnici odlično znaju pa koriste politiku ucene.

Sve ovo, i još mnogo toga, moguće je naći i u grčkoj Pireus banci, sa oko 550 zaposlenih, od kojih njih 20 (10 su Grci) živi više nego fantastično, sa ogromnim platama, službenim kolima, preskupim mobilnim telefonima najnovijih generacija i ostalim privilegijama. Grci imaju plaćene službene stanove, plate 10-15 hiljada evra, plaćene avionske karteza grčku u prvoj klasi svakog petka i neograničenu vlast nad životima zaposlenih u svojim filijalama u Srbiji. Domaći izvršitelji su takođe dobro plaćeni 2-3 hiljade evra mesečno… Ljudski resursi (nekada, kadrovska služba), najvažniji sektor u banci, ima 8 zaposlenih od čega su četvoro direktori !?…

Službenici u filijalama rade po 10 sati dnevno. Žene koje se vrate sa porodiljskog bolovanja, raspoređuju na lošije radno mesto i sa manjom platom. Radnici koji su podigli stambene kredite, pod pretnjom otkaza i samnjenja plate, prinuđeni su da potpisuju Anekse ugovora o kreditu pod uslovima gorim nego za klijente banke…”

Kompletan tekst se može pročitati u današnjem izdanju Tabloida, a mi smo deo preneli čisto kao poređenje sa problemima koji i klijenti banke imaju, najviše oni sa stambenim kreditima u CHF valuti. Njima je banka uvećavala kamatnu stopu u periodu od polovine 2008. do 5. decembra 2011. i to tako što je Upravni odbor, zbog krize koja je pritisla finansije banke, jednostrano donosio odluke o povećanju kamata na već isplaćene kredita u rasponu od 4,9% do 7,2% godišnje. Po potrebi i koliko im je trebalo…

Da podsetimo, Pireus banka je pre nepunih dva meseca izgubila sporove za 18 klijenata koji su pravdu potražili na Sudu časti Privredne komore, a uskoro će gubiti i na redovnim sudovima, obzirom da svake nedelje pustimo po nekoliko tužbi za povraćaj novca, za naše članove.

Ovih dana ćemo pisati još o nepravilnostima kojima je banka pribegavala…

 

ZAJEDNO SMO JAČI!