Ispovest korisnika kredita

Moj suprug i ja nikada nećemo izaći dok živimo iz kredita, iz njihovih kandži u koje su nas uhvatili. Razboleli smo se od muke, ja sam dobila visok pritisak, a moj suprug kao i ja, ne možemo da spavamo, pa pijemo bensedine i lekove za spavanje. Život nam se pretvorio u pakao. Nemamo kome da se obratimo za pomoć. Vlast ko vlast, samo priča, a banke baš briga, samo lupaju kamatu na kamatu, tako da je moj suprug izmedju ostalih banaka, npr. kod KBC banke uzeo da renoviramo kuću koju smo  kupili na kredit, posle ću o tome. Uzeo je 200.000,oo din. u avgustu 2008.god, sada nakon 4 godine dugujemo još 130.000,00 din. Stalno nas zovu telefonom, kada ćemo da platimo, tužiće nas i tako dalje. Usput pre godinu dana je moj suprug postao tehnološki višak i bio je na birou i primao socijalnu pomoć. Sin nam je u 33 godini doživeo težak infarkt i uradjena mu je operacija, odnosno ugradjen stent. Nigde ne radi a stalno i aktivno je tražio posao. To nikoga ne zanima naravno.

Prvo pitanje je kako je moguće da za 4 godine od 200.000,00 din. sada dugujemo još 130.000,00 a rata je odredjena od 5.500,00 din. Kažu nismo redovno plaćali pa je to kamata. Ko je ovde lud više, a mi ćemo i jesmo stvarno poludeli.

A moj slučaj je ovakav. Ja sam 2008.god. uzela kredit kod EFG banke za kupovinu kuće. Uslov je bio da bih dobila kredit moram da  platim 4500 Evra za Nacionalnu korporaciju za osiguranje kredita. Te pare kao da sam bacila kroz prozor. Neznam šta i zašto sam to morala da platim. Kažu u banci manja će biti kamata. Tada mi je obračunata mesečna rata od skoro 20.000,oo din, a tada je švajcarac bio mislim oko 45 din. MEDJUTIM, pošto je švajcarac skočio za ove 4 godine više od 100%, znači i rata. Sada mi je penzija isto koliko i rata. Samo uzimam grejs period, sada mi ističe 1. septembra i opet idem u Banku. Htela sam da mi produže godine otplate da bi mi rata bila manja, a oni kažu da to iziskuje kao da opet dižem novi kredit ispočetka. To znači, da platim procenitelja – OPET, sudske overe, katastar itd. odakle mi pare, pa ja tražim produžetak otplate zato što nemam para. Sve je iskomplikovano, a ostaje mi opet grejs od godinu dana, znači stalna agonija, a glavnica ostaje. Kažu da treba VLADA da donese neki akt da OLAKŠA gradjanima , a to se neće dogoditi u ovom životu, čini mi se, koga je briga za narod. Gde su naša prava, i jesmo li mi krivi zato što je “svetska i evropska kriza”! Doveli su nas do DNA. Kažu trebali ste da razmišljate unapred, zašto ste se zaduživali, još imaju smelosti i bezobrazluka da to kažu i netrepnu, onako drsko i nadmeno. Što sam ja kriva i moja porodica što sve skače, nekontrolisano i bezumno, šta mi tu da radimo. Samo hoćemo pošteno da otplaćujemo naše kredite, ali razumno da imamo nešto više od hleba, masti i pasulja. A zdravlje nam je svima otišlo, ne od masnih kolača…