Tužbe protiv banaka!

Banke možete tužiti za troškove obrade kredita, praćenje kredita i proviziju za NKOSK! U nastavku teksta su dodatna pojašnjenja.

Što se tiče troškova obrade kredita, ili administrativnih troškova, kako su neke banke to nazvale, oni su naplaćivani u procentualnom iznosu od odobrenog kredita (recimo 2% od odobrenog kredita) ili u fiksnom iznosu (recimo 12.000 din). Bez obzira na formulaciju, naplata ovog troška je nezakonita. To potvrđuje stav Vrhovnog suda o kom možete pročitati na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/vks-potvrdio-stav-o-obradi-kredita/

Detaljnije o načinu ostvarivanja prava na tužbu, možete pročitati na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/obrada-kredita-uputstvo-za-tuzbe/

Do ovog trenutka je doneto nekoliko stotina pravnosnažnih presuda u korist dužnika, a neke od njih možete pronaći na našem sajtu ili Facebook stranici.

NAPOMENA: Banke sve češće pristaju na isplatu odmah nakon prvostepene presude, kako bi izbegle dalje troškove. Takođe, naplatu za iznose do 1.000 evra, moguće je obaviti odmah nakon prvostepene presude, ne čeka se na izjašnjenje po žalbi banke!

Sledeća stavka je praćenje ili administriranje kredita, koje su banke naplaćivale mesečno, kvartalno, pougodišnje ili godišnje. Takođe je iskazano u procentima (recimo 0,5% na ostatak duga) ili u fiksnom iznosu (recimo 500 din mesečno). Podjednako nezakonito kao i trošak obrade kredita i sudovi presuđuju u korist dužnika.

Zatim, najbitnija stavka, odnosno naplata sa većim novčanim iznosima, je osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenh kredita NKOSK. Naplaćivano je u procentualnom iznosu od odobrenog kredita i u proseku je išlo od 1,75 do 2,5%, što je u iznosima znalo da bude i do 2.000 evra (zavisi od visine kredita). Do sada je po ovom osnovu doneto oko 20-ak pravnosnažnih presuda u korist dužnika, i možda dve u korist banke.

Više o tim presudama možete pročitati na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/obrada-kredita-uputstvo-za-tuzbe/

Zainteresovani za ove tužbe, mogu da nam pišu na office@efektiva.rs!