Usvojena privremena mera!

U poslednjem primeru pokušaja da se od Suda izdejstvuje privremena mera zabrane prodaje hipotekovane nepokretnosti, ista je USPELA i Sud je zabranio prodaju do okončanja postupka, tužbe za raskid CHF ugovora zbog promenjenih okolnosti.

Do sada sudovi nisu blagonaklono gledali na zahtev za određivanje privremene mere, ali u poslednja dva slučaja koja imamo, ista je prihvaćena.

U ovom slučaju, u kom je korisnik poveo tužbu za raskid CHF ugovora 2016. godine, došlo je do raskida ugovora od strane banke (zbog neplaćanja kredita), i ista je pokrenula hipoteku. Korisnik je zatražio privremenu meru i ona je prihvaćena.

Sud smatra da je opravdano zaštiti klijenta u ovakvoj situaciji jer on tužbom osporava dug prema banci, te bi prodajom nekretnine za njega nastupila nenadoknadiva šteta. S druge strane, procena Suda je da je šteta koju bi banka pretrpela odlaganjem prodaje daleko manja.

Kao razlog za to, Sud navodi podatak da su banke u 2017. ostvarile najveći prihod u poslednjih 10 godina, u visini od 500 miliona evra!

Ovo Rešenje predstavlja spas sa korisnika CHF kredita kom je jačanje franka uvećalo dug u odnosu na inicijalni, u situaciji kada se ni prodajom nekretnine taj dug ne bi namirio, što se već desilo u nebrojeno mnogo slučajeva.

Ako se ovo ustali kao sudska praksa, korisnici CHF kredita će sa većom sigurnošću moći da uđu u sporove za raskid, čime će moći da zaustave prodaju nekretnine do okončanja sudskog postupka. Ovo će svakako povećati i broj tužbi, ali moguće i podstaći banke da pregovaraju i nađu trajno rešenje za CHF kredite!

Rešenje Višeg suda je u nastavku:

Image

Image (2) Image (3) Image (4)