Ministarstvo protiv potrošača!

Zbog konstatnog unižavanja prava potrošača, koje se ogleda u indolentnom ponašanju prema gorućim pitanjima iz ove oblasti, zaštitničkom odnosu prema načinu rada komunalnih preduzeća, kao i zaštitničkom odnosu prema organizacijama potrošača koje predvode osobe sa kriminalnom istorijom, Udruženje Efektiva je donelo odluku da stupi u protest!

Protest počinje u ponedeljak 27.8.2018. podizanjem šatora ispred Ministarstva trgovine u Nemanjinoj ulici u Beogradu, sa početkom u 9:30. Ovo ministarstvo je nadležno za sprovođenje programa zaštite potrošača, pa i ako je od strane nekoliko udruženja potrošača, bilo obaveštavano o propustima koji se dešavaju, o čemu je u direktnom razgovoru bio obavešten i sam ministar Ljajić lično, nije došlo do bilo kakvih pozitivnih promena.

Ministarstvo (dalje MTTT) nije prihvatilo sugestije vezane za nepoštenu poslovnu praksu koju trgovci sprovode u delu njihovog tereta dokazivanja saobraznosti robe, gde je pojedini veliki trgovci obućom, odbijaju i opravdane reklamacije potrošača bez ikakve stručne analize. MTTT nije prihvatilo sugestije vezane za nezakonitu naplatu usluga komunalnih preduzeća. Od početka letnje sezone dogodilo se i nekoliko krupnih prevara putnika, naglim prestankom rada nekoliko turističkih agnecija, što je takođe u zoni odgovornosti MTTT, a za šta niko iz ovog ministarstva, ili inspekcija pri istom, nije snosio nikakvu odgovornost.

MTTT nije prihvatilo ni sugestiju o nezakonitom sakupljanju ličnih podataka potrošača, gde se potrošači onemogućavaju čak i da ukažu na neki problem, ako pre toga ne ostave svoje lične podatke, koji se dalje, bez odobrenja prosleđuju MTTT, čime zapravo udruženja potrošača primorava na kršenje Zakona.

Takođe, potpuna je neshvatljiva veza MTTT, o čemu je ministar Ljajić takođe direktno informisan, sa licima sa kriminalnom prošlošću, koji su osvedočeni prevaranti i falsifikatori, hapšeni po nekoliko puta zbog utaje poreza, a kojima MTTT služi kao sponzor i finansijer u provizornoj zaštiti prava potrošača. Potpuno je neshvatljivo da MTTT godinama finansira lice koje zbog ličnih dugova i prevara, godinama unazad progone izvršitelji, koje godinama unazad nema ličnu imovinu ni primanja, ali preko udruženja koje kontroliše obrće desetinu miliona dinara prihoda. Ta ista udruženja su po godinu dana bila u blokadi računa, ali ni to nije imalo uticaja na njihov odnos sa MTTT.

Kada se sve ove činjenice sakupe u jednu celinu, dolazi se do saznanja da interes MTTT nije poboljšanje položaja potrošača u odnosu na trgovce, već upravo stagnacija ili čak unižavanja njihovih prava, a sve u cilju zaštite interesa trgovaca. Dokaz za to je odsustvo bilo kakve konkretne aktivnosti ili podnošenja odgovornosti za katastrofalno stanje u ovoj oblasti, gde običan potrošač teško da može da ostvari i najosnovnije pravo.

 

 

Iz ugla MTTT, sistem zaštite potrošača funkcioniše tako što ministarstvo plaća udruženjima (izdašno ona na koja ima uticaj) potrošača da umesto njih saopšti potrošačima da su im prava nikakva i da često ne mogu da urade ništa kako bi zaštitili svoj interes, i sve se svodi na pokušaj zastrašivanja manjih trgovaca da reše problem potrošača, dok veliki igrači uveliko imaju razrađen sistem odbijanja reklamacija, često uz indirektnu podršku nadležne inspekcije.

Udruženje Efektiva više ne želi da budeo deo tog sistema i od sutra započinje seriju protesta sa ciljem da MTTT, kao nosilac zaštite potrošača promeni percepciju i odnos prema ovom problemu, kao i da odgovorni snose odgovornost za trenutno stanje.