Zastati sa donošenjem Zakona!

Nakon što su pregovori sa bankama i zvanično propali, za koje od početka tvrdimo da su bili nepotrebni i beskorisni, postalo je jasno da samo poštovanje zakonskih odredbi može rešiti pitanje kredita u švajcarskim francima. Efektiva se za to zalaže od svog osnivanja i u tu svrhu za sutra organizujemo protest korisnik ovih kredita.

Cilj protesta je da se privremeno odloži donošenje Lex specijalisa, koji bi regulisao ovo pitanje, dok Vrhovni kasacioni sud u celosti ne zauzme stav o prirodi ovih kredita. Najviša sudska instanca se oglasila mišljenjem od 2.4.2019, kojim potvrđuje nezakonitost valutne klauzule, čime je rešeno pitanje ništavosti ove odredbe, a moguće i ništavosti celog ugovora, dok se po pitanju raskida ovih ugovora zbog promenjenih okolnosti, VKS još uvek nije izjasnio.

Zato je potrebno sačekati na celovit stav VKS, nakon čega bi donošenje Lex specijalisa imalo mnogo više smisla. Nepotrebnim ubrzavanjem ovog postupka, može se dogoditi da korisnici CHF kredita u budućnosti budu značajno oštećeni, a nakon zauzimanja stava i po pitanju raskida ovih ugovora.

Pravna posledica raskida ugovora zbog promenjenih okolnosti, je dinarska restitucija, odnosno povraćaj primljenih dinarskih iznosa obema ugovornim stranama, pa zatim tzv „prebijanje“, nakon čega bi većina korisnika kredita bila u pretplati, ili bi banci dugovala 10-20% sadašnjeg duga!

Donošenjem Zakona kojim bi banke korisnicima, uz dotiranje države, otpisale 40% trenutnog duga, išlo bi se na ruku bankama, koje bi manje „izgubile“ a pritom bi dobile i oko 80 mil evra i budžeta!

Dakle, na protestu ćemo uputiti jasan zahtev Vladi Srbije da privremeno odloži donošenje Zakona, do skorijeg potpunog zauzimanja stava VKS o svim aspektima ovih kredita i vrsti sporova koji se vode. U slučaju da Vlada Srbije ipak odluči da proces ubrza i donese Zakon, insistiramo da on striktno poštuje dosadašnje mišljenje VKS i omogući konverziju ovih kredita u evro, po paritetu od početka otplate, te da primena Zakona bude slobodni izbor svakog korisnika kredita, kako bi oni koji već vode sporove, ili planiraju da u njih uđu, svoje postupke mogli da sprovedu do kraja.

Podsećamo i na sudsku praksu EU Suda pravde, koji je ove kredite takođe proglasio nezakonitim, pa je to dodatni razlog da se sa donošenjem Zakona zastane i razmotre sve relevante činjenice!

Protest počinje u ponedeljak 15.4.2019. u 14h ispred Vlade Srbije, a neki od govornika će biti prof. dr Dijana Marković Bajalović, profesor prava i korisnik CHF kredita, dr Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda i dr Denis Perinčić, predsednik udruženja Republička unija potrošača!