Završen protest ispred NBS i vlade RS!

Oko 1.000 ljudi se okupilo na današnjem protestu ispred NBS i Vlade RS. Protest je trajao oko 2,5 sata, bio je sadržinski dobar a protekao je u najboljem redu. Nismo zadovoljni brojem prisutnih, ali na to je svakako uticalo loše vreme, odnosno kiša koja je padala tokom celog prepodneva.

Okupljenima se obratila gospođa Jelisaveta Vasilić, nekadašnji sudija u bankarskim sporovima, koja je iz ugla pravnika i sudije objasnila štetnost ugovora sa CHF klauzulom. Zatim je glumac Nebojša Dugalić prisutnima objasnio sa kakvim se problemima suočava čovek koji poštenim radom ne može da zaradi da podmiri potrebe banke. Nakon njega je ekonimista Milorad Ilić izneo svoje viđenje mogućeg rešenja za sve kredita koji su valutno obezbeđeni, bez obzira na valutu (CHF ili EVRO krediti). Pročitano je pismo novinara Mihajla Medenice koji je takođe korisnik CHF kredita, a skupu se obratilo i nekoliko građana sa svojim životnim ispovestima.

NBS-u smo simbolično podelili “crvene kartone” zbog nedovoljne zainteresovanosti za rešavanje problema korisnika bankarskih usluga, a ispred ulaza u NBS priložili smo po “dinar-dva” da im se nađe…

Sat i po nakon početka okupljana ispred NBS spustili smo se do zgrade vlade RS gde nas je nakon 15-ak minuta na razgovor primio šef Kabineta predsednika Vlade gospodina Vučića. Sa njim smo u otvorenom dijalogu koji je trajao oko 20-ak minuta razmenili mišljanja oko ciljeva za koje se zalažemo i dogovoreno je uspostavljanje stalnog dijaloga sa predstavnicima državnih organa u cilju rešavanja svih nagomilanih problema. Razgovor je na oko bio iskren, zakazan je odmah sledeći sastanak za sledeći petak, a njemu će prisustvovati predstavnici ministarstava finansija i pravde, kao i predstavnici NBS.

Predali smo spisak naših okvirnih zahteva i dogovoreno je da u narednom periodu dostavimo konkretne predloge i činjenice vezane za probleme građana i poslovanje banaka u Srbiji.

Ponovili smo da nismo politički orijentisani, da u sadašnjem sazivu vlasti ne vidimo suprotstavljenu stranu, jer sadašnja garnitura je najmanje kriva za stanje u kojem se nalazimo, ali da od države tražimo aktivniju ulogu, Ustavom propisanu, u zaštiti korisnika bankarskih usluga. Pozdravili smo poslednje izmene Zakona ali i zatražili brža i konkretnija rešenja. Dobili smo uveravanja da će naši predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje.

Ostaje da vidimo da li će i na koji način današnji razgovori uroditi plodom. Ne tražimo da država plaća građanima bilo šta, već da onemogući banke da nezakonitim delovanjem iznose novac iz zemlje. Za to nezakonito delovanje postoje dokazi, pravnosnažne presude, a mi samo tražimo bržu rekaciju organa vlasti i NBS.

Svi koji su došli danas, učestvovali su na neki način u pisanju istorije i mi im na tome zahvaljujemo. Zahvaljujemo policiji na veoma korektnom ponašanju i svim medijima koji su nas ispratili tokom trajanja protesta!

ZAJEDNO SMO JAČI!