Akcija ili marketinški trik?

Verovatno većina od nas u velikim marketima poteže uglavnom za proizvodima na kojima je istaknuta akcijska cena. Te cene su istaknute, veće od ostalih, u upadljivoj boji i samim tim privlače pažnju.

Koliko puta ste uporedili tu cenu sa cenom u nekoj drugoj radnji ili pokušali da se setite koliko je isti proizvod koštao predhodnih dana? Često ćete naići na situaciju gde ćete u jednoj prodavnici kupiti proizvod po akcijskoj ceni, koji je čak povoljniji u drugoj i to bez bilo kakvog akcijskog ‘sniženja’.  Iako prodavci tvrde da pribegavaju akcijama iz razloga što se obim prodaje, usled manje platežne moći stanovništva smanjuje, statističkom obradom cena, utvrđeno je da je cena pojedinih namirnica čak 70% veća, nego kada im je redovna cena.

Na ovakve marketinške ‘trikove’ smo već navikli i dosta se pričalo o tome, a vama, kao krajnjim kupcima, ostaje jedino da napravite spisak cena proizvoda u svakom marketu, pa redovno upoređujete sa predstavljenim sniženjem ili se pošteno iznenadite u trenutku kada vam kasirka  saopšti iznos računa, koji na kraju treba da platite.

JEDNA CENA NA POLICI, DRUGA NA KASI

159

Šta se dešava kada kupac odabere proizvod, dođe na kasu kako bi ga platio, a tamo se pojavi druga, uglavnom viša cena? Takva situacija se nedavno dogodila Ani G., koja nam se javila, u nadi da će svojim primerom pomoći da se ovakve situacije više ne ponavljaju:

  • Verujem da u trgovinama idu na kartu, kupiće više pa neće primetiti da su proizvode na akciji platili po punoj ceni. Ali, kada neko kupi samo jedan proizvod koji je na ‘akciji’, ostane zatečen. Kada sam radnicu na kasi opomenula da je proizvod na akciji, rekla je da njoj u kasi stoji taj iznos  i nije se potrudila da proveri cenu. Zato vam šaljem sliku gde se vide cena na rafu i cena na računu. Nadam se da će moj primer pomoći da potrošači stvarno i budu zaštićeni od svakakvih malverzacija.

Slučaj koji se desio Ani, nije usamljen. Sa istim problemima su nam se već javljali mnogobrojni kupci. Utvrđeno je da su se situacije ponavljale u pojedinim Maxi I Roda marketima.

ŠTA UČINITI U OVAKVOJ SITUACIJI?

Ako se nađete u ovakvoj situaciji imate puno pravo da zahtevate da platite iznos koji je istaknut na polici.

Dešava se da, ponekad stara akcijska cena ostane na polici, dok je u kasi ponovo vraćena redovna cena proizvoda. Stvarna cena je zaista ona koja se nalazi u sistemu na kasi, ali obzirom da je napravljen takav propust, usled kog je kupac takozvanom obmanom kupio proizvod jer je povoljniji, kupac ima puno pravo da zahteva da mu se proizvod naplati po ceni koja je istaknuta na rafu. Stvarna cena u svakom trenutku mora biti istaknuta na mestima gde se roba izlaže. Ako nije, to je isključivo greška prodavca.  Ako prodavac na kasi ne želi da vam naplati proizvod na ovaj način, zatražite pomoć poslovođe marketa.

Prodavci, međutim tvrde da nemaju pritužbe kupaca i da se ovakve situacije retko dešavaju. Ako ipak primetite ovakav propust, obavezno slikajte a zatim nam pošaljite.