Do kada ćemo paušalno plaćati grejanje!

Svi će moći da plate samo ono što su potrošili tek kad bude u potpunosti zaživela naplata prema potrošnji!

toplanaBEOGRAD – Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je da nova metodologija obračuna cene grejanja donosi pravičan obračun troškova.

Nakon jučerašnjeg pojeftinjenja gasa za 9,1 odsto, a govoreći o cenama grejanja u pojedinim gradovima, on je procenio da će „u Zrenjaninu definitivno cena ići dole“, da će u Šapcu i Leskovcu cena ostati na istom nivou, a da u Užicu sledi poskupljenje.

Stojanović je rekao da je gas pojeftinio trenutno, ali da je u januaru, februaru i martu tokom prethodne grejne sezone bio na nivou od „50 i nešto dinara“ i da je otvaranje tržišta prirodnog gasa od 1. januara do danas dalo rezultat, što znači da „cena ide i gore i dole“.- Ko će da pokrije tu razliku koja je nastala u toku januara, februara i marta – upitao je Stojanović i dodao da će svi moći da plate samo ono što su potrošili tek kad bude u potpunosti zaživela naplata prema potrošnji.

Podsećamo na sledeće: Zakonom o zaštiti potrošača u članu 91. predviđena je obaveza trgovca da dostavlja račune na kojima potrošač može da proverava i prati svoje zaduženje, ostvaruje uvid u tekuću potrošnju radi provere ukupne potrošnje prema pruženom kvalitetu usluge.

Dakle, ni jedna toplana u Srbiji to ne radi, a grejanje plaćamo i zimi i leti. Zimi čak i dogrevamo stanove jer je grejanje često loše.

I tome treba stati na put…