Krivična prijava protiv Masterkard-a!

Zbog osnovanje sumnje u izvršenje krivičnog dela zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229. Krivičnog zakonika Srbije, protiv kompanije Masterkard i odgovornih lica u istoj, podneli smo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Već smo obavestili javnost da smo protiv ove kompanije podneli tužbu Višem sudu u Beogradu, a pokrenuli smo i inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije pred Komisijom za zaštitu konkurencije (KZK).

Više o tome možete pročitati na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/potrosaci-aktuelnosti/saopstenje-povodom-slucaja-mastercard/

KZK je na osnovu naše inicijative, kao i na osnovu sprovedenih istražnih radnji, utvrdila da postoji osnovana pretpostavka da je Masterkard zaključio restriktivan sporazum, te je u skladu sa svojm ovlašćenjima, pokrenut postupak protiv ove kompanije pred KZK.

Više o tome je na ovom linku: http://www.kzk.gov.rs/pokrenut-postupak-protiv-drustava-mastercard

U skladu sa gore navedenim, a zbog činjenice da je Masterkard svojim postupanjem oštetio potrošače u Srbiji za nekoliko desetina miliona evra, doneli smo odluku da protiv ove kompanije podnesemo i krivičnu prijavu kako bi smo u čitav postupak uključili što više nadležnih institucija, očekujući da one utvrde nezakonito ponašanje Masterkard-a, što bi dalje uzrokovalo obeštećenjem potrošača.

img266